Terwijl overheid, natuurorganisaties en schapenhouders nog steeds overleggen over wat te doen als de wolf ons land in komt, worden we al ingehaald door het beest zelf. De wolf is terug! Het dier is beschermd en is dus welkom in Nederland. Maar wat doen we nu er al meerdere boeren in Limburg en Drenthe aangeven dode lammeren en schapen te hebben?

In het Drentse Zuidwolde, Oosterhesselen en Benneveld zijn afgelopen dagen schapen en lammeren gedood. Alle schapenhouders vermoeden dezelfde dader: de wolf. Eise Boersma trof maandagochtend zes dode schapen aan in de wei. Hij is nog steeds kapot van de vondst. "Ik dacht onmiddelijk aan een wolf", zegt Boersma, wijzend naar de dode schapen waar nog steeds bloed uitkomt. "Dat doet hij met zijn hoektanden en dan heeft hij met één beet de slagader en de slokdarm door."

De aangevallen schapen van boer Boersma

Wolvenbeet of toch een hond?

Ecoloog Leo Linnartz van Wolven in Nederland betwijfelt of het hier inderdaad over een wolf gaat. "Ik heb een aantal foto's gezien waarvan ik denk: dat is een professionele kill, dat zou een wolf kunnen zijn. Maar op andere foto's zou het ook heel goed een hond kunnen zijn die ongeveer op dezelfde wijze doodt.' Of het hier inderdaad om een wolf ging, wordt nu onderzocht. Het Faunafonds Drenthe heeft sporenonderzoek gedaan en een DNA-test afgenomen van het speeksel in de bijtwond. Over drie weken is duidelijk welk beest verantwoordelijk was voor de moordpartij.

Wolf is al terug in Nederland

Linnartz zegt wél zeker te weten dat de wolf terug is in Nederland. Er ligt een wolvenplan klaar, dat is gemaakt in samenwerking met de overheid. Daarin is stap 1 inmiddels genomen; de wolf is welkom in Nederland. Nu moet er volgens Linnartz snel worden doorgepakt en moeten we vragen beantwoorden als: "Komen er subsidies voor boeren om zich beter tegen de wolf te beschermen? Komen er extra schadevergoedingen? En is er voorlichting nodig voor mensen die wandelen in natuurgebieden?"

Kijk en lees meer

De schapenboer of de wolf

Schapenboer Eise Boersma is er van overtuigd dat hij al goede maatregelen had getroffen. Hij heeft een hek van 120 meter met schrikdraad staan, maar daar is de wolf doorheen gekomen. Hij weet niet wat hij nog meer moet doen. Boersma: "Als de wolf echt terug is in Nederland dan zou voor schapenhouders een ramp zijn, want dan kun je geen schapen houden. Een afrastering vinden waar geen wolf doorheen kan is niet te doen."

Volgens Boersma moet er gekozen worden: voor de schapenboer, of voor de wolf. ''Afschieten is heel cru, maar ik denk dat dat de enige manier is." Dat hoeft volgens Leo Linnartz van Wolven In Nederland niet. "In Duitsland zien we al dat wolf en schaap heel goed samen kunnen gaan. Met de juiste afrastering hou je echt de wolven tegen. We moeten ons gewoon goed voorbereiden op de komst van de wolf."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.