Niet eerder was het zo erg als dit jaar: de explosie van waterplanten in het IJsselmeergebied. Goed voor de waterkwaliteit, maar funest voor watersporters.

De boten van de watersporters raken steeds vaker verstrikt in de planten: ze raken verstopt en schroeven lopen vast. Robbert van Rooijen is zeiler en ergert zich heel erg aan de planten. Hij moet bijna ieder kwartier nieuwe planten onder de boot vandaan halen. "Het gaat helemaal om je kiel en om je roer heen zitten", zegt hij terwijl hij een kluwen fonteinkruid uit het water vist. "Dit verziekt echt de zeilsport". 

Als de planten om het roer en om de kiel heen gaat zitten, is een zeilboot bijna niet meer te besturen. "Je voelt dat de boot wringt en dat het stuur niet meer reageert." 

Hoorn loopt inkomsten mis door planten

Steeds meer booteigenaren kiezen eieren voor hun geld en vertrekken naar andere vaargebieden. Dit tot groot verdriet van onder andere havenstadje Hoorn, aangezien vakantievierende booteigenaren wegblijven en de lokale middenstand daardoor een hoop inkomsten misloopt. "We zijn een watersportgebied. Los van de jachthavens zijn er ook horecaondernemers en winkeliers die, weliswaar indirect, afhankelijk zijn van de watersport", zegt Hoornse wethouder Ben Tap. 

Inhuren van een onderwatertuinman

Om de havens van Hoorn bereikbaar te houden, heeft de gemeente nu een heuse ‘onderwatertuinman’ ingehuurd. Die maait de waterplanten weg om de vaarwegen richting Hoorn open te houden. Een tijdelijke oplossing aangezien de waterplanten zeer snel weer aangroeien. Branchevereniging HISWA pleit dan ook voor een structurele oplossing, namelijk het uitdiepen van het Markermeer en randmeren. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.