Van Djakarta tot Londen en van Istanbul tot Qatar is de film Fitna van Geert Wilders nieuws. Een rondje langs de internationale media:

De BBC was de eerste grote buitenlandse zender die berichtte over de de film van Wilders. Op de gebruikelijke zakelijke toon wordt ingegaan op de inhoud van de film en de beweegredenen van Wilders. De toon lijkt hiermee voor de buitenlandse media gezet. CNN volgt later met een vergelijkbaar artikel.

Al Jazeera volgt als eerste Arabische zender. In een afgewogen stuk wordt ingegaan op de voorgeschiedenis van de film en wordt een nuancerende quote van een Nederlandse journalist van de Wereldomroep opgevoerd: "I do not think this film is blasphemous, Wilders is expressing his opinion about political Islam, and not the religion itself,"

De website van de zender Al Arabia gaat meer in op de film zelf en toont citaten van Wilders zelf. Interessant zijn hier de commentaren. Reacties varieren van ‘Bad people, not islam is responsible tot een oproep tot boycot van Nederlandse producten: “We Muslims need to be united. This incident happens because we did not provide example to non-Muslim countries. If we punished Danish, then I am sure that Dutch won't disrespect our beautiful and peaceful religion Islam.” Verder voert een zekere teleurstelling de boventoon in de reacties.

Indonesian News komt met een nuchter stuk over de film en gaat in op een poll van RTL4 onder 1700 mensen, waarvan 66 % vindt dat de film moest worden uitgezonden. En The Turkish Press maakt een rondje langs diverse fora en analyseert de reacties bij de film op videosite Youtube.

Interessant is verder nog de insteek die de Israelische krant Haaretz kiest: ‘Dutch MP's anti-Islam film shows clerics' calls to beahead Jews’. De anti-Joodse uitspraken van moslimgeestelijken vallen wat betreft de schrijver van het stuk op.

De grote vijand van de 'Zionistische entiteit' Hezbollah plaatste een inhoudelijk stuk op de website van haar tv-zender Al Manar. Het venijn zit hier echter in de staart waar gerept wordt van de 'door zionisten gecontroleerde media' en waar Wilders scherp veroordeeltd wordt wegens zijn belediging van 'De Almachtige, zijn profeet en de Koran'. Het stuk eindigt met "My freedom ends where yours begins and your freedom ends where mine begins." .

Update

-In de Pakistaanse krant 'Dawn' wordt melding gemaakt de film. Het artikel besluit met :'The Dutch government has distanced itself from Wilders’ views and fears the film will cause protests by Muslims similar to those sparked by the publication of blasphemous cartoons'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.