Onze zuiderburen zijn er druk mee: zanger Andrei Lugovski, bekend als finalist van de Belgische Idols, is vergiftigd en vecht momenteel voor zijn leven in het ziekenhuis. Het is nog niet duidelijk wie hem dat rattengif heeft toegediend. Maar: zijn familieleden weten het wel zeker. Zij beschuldigen drie vrouwelijke fans. De familie heeft tegen die vrouwen al eerder een klacht ingediend vanwege stalking.

Fans slaan soms zover door dat ze hun idool stalken, bedreigen of zelfs vermoorden. Het bekendste voorbeeld daarvan is uiteraard de moord op John Lennon in 1980. Ron Bulters is voorzitter van de Beatles-fanclub: “Aanvankelijk was moordenaar Mark David Chapman groot fan van John Lennon. Maar dat sloeg om toen hij het boek The Catcher in the Rye las. Hij vereenzelvigde zich met de hoofdpersoon. Chapman was behoorlijk verknipt”.  

De uiteindelijke motieven zijn niet bekend, waarschijnlijk lagen psychische stoornissen ten grondslag aan de moord. “Op de middag van de moord heeft Chapman nog een LP laten signeren door Lennon. ’s Avonds heeft hij hem opgewacht en, zoals we weten, met drie schoten in de rug doodgeschoten.”

The Beatles moesten gehandicapten genezen

The Beatles hadden een heftige tijd met hun fans. In de jaren ’60 wisten de fans van gekkigheid soms niet wat ze moesten doen. "Er werden letterlijk kinderen in rolstoelen naar voren gedragen in de hoop dat de Beatles hun zouden kunnen laten lopen", vertelt Bulters. “Fans gilden continu. Ze probeerden altijd zo dichtbij mogelijk te komen. Mensen probeerden letterlijk hun kleding aan stukken te scheuren.”

Van alle Beatles was John Lennon het meest toegankelijk. In het laatste interview dat hij gaf zei hij nog dat hij voelde dat hij vrij over straat kan in New York. 'Mensen spreken me aan, maar vallen me niet lastig', zei hij ironisch genoeg. “Echte dreigementen zijn er nooit geweest. Mensen bedoelde het nooit kwaad. Ze hadden gewoon niet door wat ze deden”, als Bulters.  

'Chapman sterft in gevangenis'

De moordenaar van Lennon zit nog altijd vast. “Voor zijn gezondheid is dat denk ik ook het beste. Als hij vrij zou komen dan staat er vast weer een ander gestoord iemand op hem te wachten die hem om wil brengen”, verwacht Bulters. Chapman heeft al meerdere verzoeken tot vrijlating gedaan, maar keer op keer is de boodschap duidelijk: hij zal niet vrijkomen en vermoedelijk zal hij zijn laatste adem uitblazen achter gesloten deuren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.