Over de hele wereld duiken verhalen op van kinderen die opeens ernstig ziek worden. Er lijkt sprake te zijn van een link met het coronavirus. Kinderartsen in Nederland zijn inmiddels gestart met een breed onderzoek naar Covid-19 bij kinderen.

Ogen helemaal rood verkleurd

Maar een paar dagen later werd Sabine zo ziek dat haar ouders heel ongerust werden. Ze had onder meer hoge koorts en haar ogen waren helemaal rood verkleurd. "We gingen toch weer naar de huisarts", vertelt moeder Paola. "En toen ging het heel snel en werden we direct doorgestuurd naar het ziekenhuis."

In het ziekenhuis wisten artsen zich in eerste instantie geen raad met de ernstig zieke Sabine. Pas toen de link met het coronavirus en de Kawasaki-achtige klachten gelegd was, kon de juiste behandeling worden ingezet en knapte Sabine snel op.

Ze had het coronavirus, maar had dat niet eens gemerkt. Toch werd de 15-jarige Sabine later heel ziek door wat de ziekte van Kawasaki bleek te zijn. Volgens artsen lijkt het erop dat er een verband is met corona.

Nasleep van virusinfectie

Het lijkt erop dat de ziekte van Kawasaki kan ontstaan in de nasleep van een virusinfectie. Of er een direct verband is tussen het coronavirus en Kawasaki-achtige klachten is nog onzeker, maar er zijn wel aanwijzingen voor een link.

Wereldwijd zijn er namelijk opeens meer kinderen met deze zeldzame ontsteking van de bloedvaten in ziekenhuizen terechtgekomen.

Twintig meldingen

Kinderartsen willen nu voor Nederland in kaart te brengen om hoeveel kinderen het gaat en uitzoeken of deze kinderen eerder een COVID-19 infectie hebben doorgemaakt. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) heeft kinderartsen daarom twee weken geleden opgeroepen melding te gaan maken van jonge patiënten met Kawasaki-achtige verschijnselen.

"Tot nu toe hebben we twintig meldingen gehad en dat is gelukkig niet veel", vertelt NVK-voorzitter Károly Illy. "Bij al deze kinderen is ook gekeken of ze mogelijk eerder geïnfecteerd waren met het coronavirus. Bij elf van hen is dat het geval. Het zou dus inderdaad kunnen dat dit virus in sommige gevallen de trigger is voor deze zeldzame ziekte."

Breed onderzoek

Daarnaast zijn kinderartsen onder leiding van het Willem Alexander Kinderziekenhuis in Leiden gestart met een breed onderzoek naar COVID-19 bij kinderen. Ze willen meer te weten komen over verloop en behandeling van de ziekte bij kinderen.

Zij worden minder vaak en minder ernstig ziek van het coronavirus dan volwassenen. Maar waarom? En waarom slaat het virus bij een kleine groep kinderen wel genadeloos toe en worden ze ernstig ziek?

Kinderarts-immunoloog Emmeline Buddingh
Bron: EenVandaag
Kinderarts-immunoloog Emmeline Buddingh: "Het lijkt erop dat COVID-19 bij kinderen milder verloopt, maar het is nog niet bekend hoe dat komt."

Meer leren over COVID-19 bij kinderen

"Het lijkt erop dat COVID-19 bij kinderen milder verloopt, maar het is nog niet bekend hoe dat komt", vertelt kinderarts-immunoloog Emmeline Buddingh van het Leidse ziekenhuis. "Ook is onduidelijk of sommige kinderen die al een andere ziekte hebben kwetsbaar zijn en wat de beste behandeling is. Daarom hebben we deze studie opgezet."

Met het onderzoek hopen de artsen meer te leren over de reactie van het lichaam op de infectie en over risicofactoren waardoor sommige kinderen ernstiger ziek kunnen worden dan anderen.

Door het oog van de naald

Sabine vertelt vrij nuchter over haar verblijf in het ziekenhuis. Toch zit de schrik er goed in bij de familie Van der Voorn. Haar ouders realiseren zich dat Sabine door het oog van de naald is gekropen.

Als de ziekte zich verder had kunnen uitbreiden naar de bloedvaten rond het hart, dan had dat ernstige gevolgen kunnen hebben.

Belangrijk om symptomen te herkennen

"Het duurde kostbare dagen voordat de link gelegd was met het nieuwe ziektebeeld. We vinden het daarom belangrijk dat er nu onderzoek komt en dat mensen gewaarschuwd zijn", zeggen moeder Paola en vader Bas.

"Gelukkig komt de ziekte maar heel weinig voor. Mensen hoeven dus niet onnodig bang te zijn. Maar het is wel belangrijk dat ouders en artsen de symptomen herkennen, zodat er snel gehandeld kan worden als je kind wél erg ziek wordt, zoals in ons geval."

Symptomen ziekte van Kawasaki:

  • Meerdere dagen hoge koorts.
  • Rode uitslag op de huid
  • In sommige gevallen rode verkleuring van lippen, tong, handpalmen, voetzolen en oogwit
  • Opgezwollen handpalmen, voetzolen en lymfeklieren
  • Ongeveer 2 tot 3 weken na het begin vervelt de huid op de vingers en tenen.
  • In sommige gevallen buikpijn of overgeven
  • In sommige gevallen ontstoken gewrichten

Bron: Thuisarts.nl / Amsterdam UMC

Bekijk de tv reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.