Nu sparen steeds minder oplevert, wordt massaal gezocht naar andere mogelijkheden om geld in te investeren. Horloges bijvoorbeeld. De laatste jaren explodeert de vraag naar peperdure horloges. Die interesse is er ook bij criminelen.

Toesja de Vries en haar partner zitten al 20 jaar in het horlogevak. Ze zijn beiden opgeleid als horlogemaker en runnen de Amsterdam Watch Company. Ze handelen in vintage stukken: oude, mechanische horloges die niet werken op batterijen, maar je nog 'gewoon' met de hand moet opdraaien. Juist die horloges zijn op het moment zeer gewild, en prijzig. "Soms zijn ze zo zeldzaam dat ze veel duurder zijn dan nieuwe modellen."

Horloges van 1.500 tot 150.000 euro

De belangstelling voor hun horloges is de afgelopen jaren 'enorm' toegenomen, zegt Toesja de Vries. "Ze zijn veel meer bekend bij het grote publiek. Jongere mensen en bekende Nederlanders kopen vintage om zich te onderscheiden", vertelt ze. De Vries somt een aantal grote merken op, vintage horloges die het goed doen maar waar maar weinig aanbod in is. "Het spreekt mensen aan, iets kopen met een geschiedenis."

Maar aan zo'n horloge hangt wel een prijskaartje. "Ik verkoop horloges vanaf ongeveer 1.500 euro tot 150.000 euro." Het zit 'm volgens de horlogemaker ook in al het werk dat in het horloge zit. "Als je moet restaureren heb je te maken met uurwerken uit 1950 en 1960", vertelt ze. "De onderdelen die daar ingaan zijn ontzettend klein, onderhevig aan slijtage en niet overal meer te koop." Je moet dus op zoek naar de juiste onderdelen. "Dat is niet goedkoop. Plus het uurloon om een horloge te restaureren, dat heb je niet in een uurtje gedaan."

Horlogemaker Toesja de Vries handelt in vintage horloges
Bron: EenVandaag
Horlogemaker Toesja de Vries handelt in vintage horloges

Al verkocht voordat het in de winkel komt

Hoe verklaart horlogemaker De Vries de populariteit van de horloges? "Ik weet wel dat mensen steeds meer geld krijgen. De rente op de bank levert vaak niets op en ze willen een mooi waardevast product", vertelt ze. "En bij vintage horloges is wel gebleken dat de waarde absoluut waardevast is." Mensen zijn ook bereid om meer geld te investeren in een sierraad, zegt ze. "Want eigenlijk is een horloge ook een sierraad."

Voor sommigen is het zelfs een belegging. De Vries en haar partner beheren portefeuilles voor liefhebbers. Verzamelaars die meerdere horloges in bezit hebben, en ze bellen als er een mooi exemplaar op de markt komt. "Ongeacht of ik een horloge heb van 10.000 of 80.000 euro of nog meer, ik kan ze bellen. Dan geef ik aan of het een interessante investering is en een aanvulling op hun collectie. En dan is het vaak nog voor het de winkel haalt al verkocht."

Lees ook

Makkelijk omzetten naar cash

Interesse is er ook vanuit het dievengilde. In de zaak van Toesja de Vries hebben ze maatregelen genomen. "We zijn goed beveiligd en we zijn ons er ook bewust van", zegt ze. Bij banken en winkels valt niet zoveel meer te halen, en de waardevastheid maakt klokjes gewild, weet misdaadjournalist Wouter Laumans bij Het Parool en zelf ook liefhebber van horloges. "Een horloge in Amsterdam heeft dezelfde waarde als een horloge in Hongkong."

De waarde zorgt er volgens Laumans voor dat je ze goed kunt verkopen in het buitenland om wit te wassen. "In feite heb je in iedere grote stad ter wereld horlogehandelaren die weten dat bepaalde populaire modellen een zekere waarde vertegenwoordigen, dus die kun je makkelijker omzetten naar cash geld", legt hij uit. Het ontbreekt bovendien aan een internationaal registratiesysteem waarin geroofde waar staat. In Nederland gestolen horloges worden alleen hier geregistreerd. "Als mensen de grens overgaan naar België of Duitsland, dan zijn die horloges ook vrij makkelijk te verkopen."

Wouter Laumans
Bron: EenVandaag
Misdaadjournalist Wouter Laumans houdt zelf ook van vintage horloges

'Rolex-bende'

In Amsterdam is afgelopen najaar een groep jongens tot jarenlange celstraffen veroordeeld, nadat ze Rolex-bezitters op zeer gewelddadige wijze van hun horloge hadden beroofd. Amsterdam is niet anders dan andere Europese steden, zegt Laumans. De bendes 'spotten' hun slachtoffer met een duur horloge, ze volgen de persoon, slaan hem neer en ontdoen hem van hun horloge. "In Engeland staan zelfs een soort verkeersborden op straat waarin gewaarschuwd wordt voor horlogerovers", vertelt de misdaadjournalist.

De slachtoffers van de Rolex-bende waren BN'ers als Estelle Cruijff. "Maar ook gewone Amsterdammers. Het is een misdaad met veel impact", zegt Laumans, die de zaak uitvoerig volgde. "Ik heb met handelaren gesproken die zeiden, 'ik ga zelf niet meer uit met een duur horloge'." Ook komende week behandelt de Amsterdamse rechtbank een strafzaak waarin een horloge een rol speelt, de fatale schietpartij rond de twintiger Bas van Wijk. Volgens Laumans is hierin de vraag of het een uit de hand gelopen ruzie was, of dat Van Wijk een horlogeroof wilde voorkomen.

Extreem zeldzaam

Horlogehandelaar Toesja de Vries ziet dat criminelen zelf weinig interesse hebben in vintage. "Men heeft liever een nieuw, gouden horloge om de pols dan een horloge uit 1965." Ze ziet dat liefhebbers die, als ze eenmaal een unieke aankoop hebben gedaan, deze niet meer zomaar van de hand doen. Onlangs werd op de veiling een originele Omega Speed Master uit 1957 verkocht. "Die kostte in dollars 195 euro. Datzelfde horloge is onlangs geveild voor 200.000 dollar. Je kan wel zeggen, doe mij er maar een, maar op jaarbasis wordt er ongeveer één geveild wereldwijd. Ze zijn extreem zeldzaam."

Waar we dure horloges vroeger misschien patserig vonden, is dat stigma nu wel verdwenen. "Je werkt er hard voor, waarom zou je dan geen mooi horloge mogen hebben? Je hoeft niet vermogend te zijn om een Rolex te hebben".

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.