EenVandaag zendt tussen 13 en 25 februari op tv de serie Contact met de kiezer uit. Een serie waarin we de kloof tussen politiek en burger willen verkleinen door Nederlanders met een praktisch probleem in gesprek te laten gaan met een kandidaat-Tweede Kamerlid. We behandelen diverse onderwerpen als de filedruk, ouderenwerkloosheid, discriminatie op de arbeidsmarkt, regeldruk voor mantelzorgers en het gebrek aan snel internet in de buitengebieden. 

Als redactie streven we ernaar om in zo’n serie zo veel mogelijk politieke partijen aan bod te laten komen. Zo gaan we in de eerste aflevering van de serie in gesprek met CDA-Kamerlid Agnes Mulder:

Een partij die niet mag ontbreken is de PVV. Nu met 12 zetels in de kamer maar leidend in de peilingen. Toch zal u, als u alle afleveringen van Contact met de kiezer bekijkt, geen Tweede Kamerlid van de PVV zien. Waarom niet? We hebben simpelweg geen contact met ze gekregen.

Geen reactie PVV

Waar persvoorlichters van alle andere partijen vaak binnen enkele minuten, maar zeker binnen enkele uren voor ons te bereiken zijn, is dit bij de PVV niet het geval. Kamerleden van de andere partijen doen over het algemeen graag mee met zo’n serie. Ze kunnen zich profileren, maar ze moeten zich ook verantwoorden voor hun optreden de afgelopen kabinetsperiode. Wat betreft de PVV wisten we al dat het lastig zou worden de partij voor deze serie te strikken. Dus we besluiten eerst een algemeen verzoek te doen, of ze überhaupt met deze serie mee willen doen. Helaas wordt de telefoon niet opgenomen en bleven sms’jes en mails keer op keer onbeantwoord.

Uiteindelijk kwam er een onderwerp waar we toch heel graag een PVV-kamerlid voor zouden spreken: de overlast voor omwonenden van Schiphol. Het aantal vliegbewegingen op en rond Schiphol groeit, en de overlast volgens omwonenden daarmee ook. Van de PVV (en VVD, 50plus, VNL en CDA) mag Schiphol verder groeien. Maar hoe moet het dan met de omwonenden die nu al ’s nachts wakker worden van de herrie en in de zomer ook niet fatsoenlijk buiten kunnen zitten? Wij, en de omwonenden die we interviewen, zouden het graag met een PVV-kamerlid bespreken. We concluderen al snel dat er niets over in het verkiezingsprogramma staat, dus we zullen het toch aan de persafdeling van de partij moeten vragen.

Oorverdovend stil

Opnieuw blijven telefoontjes onbeantwoord en blijft het oorverdovend stil na sms'jes met het verzoek om terug te bellen. We hebben de PVV op dezelfde manier benaderd als alle andere partijen. Maar daar waar de kamerleden en voorlichters van andere partijen onze verzoeken beantwoorden, blijft een antwoord van de PVV uit. Ook na herhaaldelijke verzoeken per mail, telefoon of sms, komt er geen reactie. Hoewel ook de andere partijen niet altijd zomaar meewerken. D66 koos er bijvoorbeeld voor om niet mee te werken aan de reportage over Schiphol. Maar we hebben het verzoek aan hen kunnen voorleggen en er is serieus naar gekeken. Wat betreft de PVV hebben we niet eens de kans gekregen om ons verzoek te doen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.