Hogescholen laten studenten wel degelijk slagen zonder dat zij daar de competenties voor hebben. Dat blijkt uit deze uitzending.

Hogeschooldocent Peter de Reijke zegt studenten 'uit sociale redenen' toch een diploma te geven, hoewel ze daar niet de kwaliteiten voor hebben. "Ik geef toe dat ik daar medeverantwoordelijk voor ben. Bij herhaling zie ik studenten in de eindfase waarvan je je afvraagt: hoe heb je in godsnaam zo ver kunnen komen? Ik vind het moreel onmogelijk om iemand in die fase nog te moeten afwijzen. (...) Je geeft ze een 5,5 en dat wordt afgerond naar een 6. Zo wordt het administratief verwerkt. (...) Maar dan kun je niet zeggen: hier heb je iemand van HBO-niveau.”

Reijke, die 37 jaar in het onderwijs zit, is niet de enige docent die dit doet. Het hoger beroepsonderwijs is deze zomer in een kwaad daglicht komen te staan na berichten over diplomatrucs bij Hogeschool InHolland. Bij de redactie van EenVandaag kwamen vervolgens veel reacties binnen van docenten en studenten over gesjoemel met diploma’s. Reijke is wel de enige docent die zijn verhaal openlijk durft de doen. Velen zijn bang voor sancties.

De HAN Hogeschool zegt in een reactie begrip te hebben voor het morele dilemma van docenten. Bestuursvoorzitter Ron Bormans: “Ik kan me dat morele dilemma waarmee docenten soms worden geconfronteerd wel voorstellen. Goede docenten werken vanuit empathie en dan doet dat dilemma zich wel eens voor. Maar de overgrote meerderheid van docenten werkt ook vanuit een hoog kwaliteitsbesef en maakt bij voortduring de keuze dat kwaliteit voorop moet staan; soms tot hun verdriet. Ik steun hen daarin maar we controleren dat ook door stevige kwaliteitsbeoordelingen, intern en extern, te hanteren. Die wettelijk voorgeschreven beoordelingen zijn de afgelopen jaren alleen maar strenger én transparanter geworden, waardoor een hbo-diploma staat voor een hbo-niveau; in nationaal én internationaal perspectief.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.