Het zijn stressvolle dagen voor de 354 leerlingen van het VMBO Maastricht, nu blijkt dat hun diploma misschien niet rechtsgeldig is. Door een fout van hun school zitten de eindexamenleerlingen waarschijnlijk zonder diploma. De leerlingen hadden helemaal nooit eindexamen mogen doen is de conclusie van de Onderwijsinspectie. Het is niet voor het eerst dat studenten de dupe zijn van slordige schoolbestuurders. In 2010 kwam Hoge School InHolland nog groot in het nieuws met diplomafraude.

Een aantal docenten op de Hogeschool hield zich niet aan de examenregels en deelde nogal makkelijk diploma’s uit. "Er was zelfs een zogenaamde Theo-route, vernoemd naar een docent op onze school. Als je hem mailde kwam je vrij makkelijk aan hogere cijfers en daardoor een diploma.", vertelt oud InHolland student Ivo Meijer. Daar kwam Meijer overigens pas achter nadat zijn school groot in het nieuws kwam. Bij vier opleidingen, waaronder Media en Entertainment Management en Bedrijfseconomie werd met diploma's gesjoemeld. Deze diploma's waren het predicaat HBO onwaardig, concludeerde de Onderwijsinspectie.

In onzekerheid over waarde eigen diploma

"Ik weet het nog heel goed", blikt Ivo Meijer terug. "We hadden die avond daarvoor onze diploma-uitreiking gehad. Ik werd wakker met een behoorlijke kater en opende Nu.nl. Daar stond groot dat onze diploma's niet geldig waren! " Al snel blijkt dat het gaat om de diploma's van langstudeerders. Studenten die keurig in 4 jaar afgestudeerd zijn, hebben een geldig diploma. "Maar er zat toch een smet op ons diploma. In de media werd continu geroepen dat we een HBO-onwaardig diploma hadden." Meijer verenigt zich met een aantal andere studenten. Ze willen een stempel op hun diploma waar op staat dat hun diploma gewoon geldig is.

Lees en kijk ook:

Toch goed terecht gekomen

De studenten krijgen uiteindelijk geen stempel op hun diploma, maar mogen wel op kosten van InHolland een avondopleiding op HBO+ niveau doen. Meijer besluit de extra opleiding te volgen, maar gaat na zijn opleiding Media en Entertainment Management toch een andere kant op. Na een studie Politicologie en master Bestuurskunde, adviseert hij nu buitenlandse bedrijven die in Nederland willen investeren. Meijer is dus ondanks zijn besmette diploma goed terecht gekomen. Hij heeft nog wel een tip voor de leerlingen van het VMBO Maastricht "Vooral aan blijven vechten bij het schoolbestuur en de Inspectie, het is hun verantwoordelijkheid."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.