Het aantal besmettingen door EHEC in Duitsland neemt sterk toe en ook in Nederland zijn inmiddels meerdere gevallen gemeld van mensen die door de bacterie in het ziekenhuis zijn beland. Het leek er in eerste instantie op dat komkommers de mogelijke verspreiders waren van de agressieve bacterie, maar dat blijkt niet te kloppen. Waar komt de bacterie dan wel vandaan?

Op Nederlandse groenten is geen EHEC-bacterie aangetroffen bleek uit resultaten van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Productschap Tuinbouw. Op de 168 monsters die de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit heeft genomen in supermarkten, groothandelaren en bij telers is geen EHEC-bacterie aangetroffen.

De bron van de besmetting is dus onbekend en de zoektocht begint van voren af aan. In EenVandaag een reportage over hoe gezocht wordt naar de afkomst van de agressieve EHEC-bacterie.

Inmiddels is het aantal gemelde besmette mensen gestegen naar 470. In Duitsland zijn al vijftien mensen overleden aan een infectie en in Zweden stierf een vrouw na een bezoek aan Duitsland.

Waar komt de EHEC-bacterie vandaan?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.