ChristenUnie en VVD willen de strijd tegen antisemitisme opvoeren. De partijen willen onder meer een Nationaal Coördinator instellen, hogere straffen en meer aandacht voor de positieve invloed van de joodse gemeenschap op onze samenleving.

Eerder deze week bleek uit onderzoek van EenVandaag, in samenwerking met het Centraal Joods Overleg en JMW Joodswelzijn, dat de helft van de joden zich niet vrij voelt om in Nederland openlijk joods te zijn. CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers en VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz vinden dat de politiek meer oog moet hebben voor antisemitisme en dienen een initiatiefnota in.

Kijk & lees ook:

Nationaal Coördinator Antisemitisme

In de initiatiefnota die begin 2019 naar de Tweede Kamer gaat, speelt de Nationaal Coördinator een belangrijke rol. "Dat zou iemand zijn die ons kan adviseren hoe om te gaan met meldingen, hoe die worden geregistreerd en hoe we ervoor zorgen dat het loont om aangifte te doen", vertelt Yesilgöz (VVD). Zij vindt ook dat een antisemitisch motief moet worden erkend.

Volgens Gert-Jan Segers (CU) begint alles met goede aangifte en de mogelijkheid aan te geven dat iets antisemitisch was. "Zodat je niet heel snel na een antisemitisch incident kunt zeggen: 'Ach, het viel wel mee: dit was geen antisemitisme'. Als iemand die de aangifte komt doen dat heel duidelijk heeft gehoord en gemerkt, dan moet dat ook geregistreerd worden en wat mij betreft moet dat ook doorklinken in vonnis en strafmaat."

'Als je de grens overgaat, zoeken we je op'

Het verhogen van de straffen is volgens de regeringspartijen een serieuze optie. Ook vinden ze dat er actiever moet worden opgetreden tegen antisemitische uitingen op internet.

"Dat moet gebeuren", zegt Yesilgöz. "Anders ontstaan er hele plekken in onze samenleving waar antisemitisme kan groeien, waar het geaccepteerd lijkt te worden, waar het wel salonfähig is. Ik denk niet dat we kunnen toekijken. Als je de grens overgaat, dan zoeken we je op ook."

Onderwijs

Aanvullend op deze maatregelen, willen VVD en ChristenUnie binnen het onderwijs ook meer aandacht voor de positieve invloed van de joodse gemeenschap op de Nederlandse samenleving. Segers: "Een leraar moet dan één ding weten: ik moet er iets tegenover plaatsen. Die moet met de goede verhalen komen en zich gesteund weten door de schoolleiding en door goed educatief materiaal."

Segers vindt dat de nadruk niet alleen moet liggen op de Tweede Wereldoorlog, maar ook op de grote bijdrage van de joodse gemeenschap. "Antisemitisme moet worden tegengesproken in de klas. Vervolgens kunnen leerlingen die verhalen weer thuis brengen en vervolgens, hopelijk, ook op internet hun gedrag veranderen en daar mensen tegenspreken."

Joël, Franzje en Brigitte vertellen over wat ze meemaken

Joodse Nederlanders vertellen: 'Met een keppel op kun je in Amsterdam niet jezelf zijn'