De PvdA-fractie in de Eerste Kamer heeft gisteren niet ingestemd met het voorstel van minister de Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) om een grondwetswijziging in te voeren die de gekozen burgmeester mogelijk moet maken.

Slechts 42 van de 75 senatoren stemden voor de grondwetswijziging. De noodzakelijke tweederde meerderheid werd dus niet behaald.

Tegemoetkomingen

Minister de Graaf probeerde tijdens het debat de PvdA-fractie tegemoet te komen. Onder andere door te beloven dat de burgemeester nog steeds verantwoordelijk zal zijn voor het politiebestel. Dit was een eis van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer. Ook probeerde hij de fractie tegemoet te komen met het voorstel de gekozen burgemeester niet in alle steden in te voeren, maar in een aantal grote steden.

Onomkeerbaarheid

Voor de PvdA-fractie waren de beloftes van minister de Graaf niet genoeg. Aan het einde van het debat maakte PvdA-senator van Thijn bekend dat de fractie niet zou instemmen met de grondwetswijziging. Volgens hem gaf de "onomkeerbaarheid van het proces" de doorslag.

Teleurstelling voor de minister

Minister Thom de Graaf reageerde na het debat "teleurgesteld en boos." Volgens hem heeft de PvdA de afgelopen dagen "steeds nieuwe hordes opgeworpen." Nu de grondswetswijziging is verworpen is de gekozen burgemeester voor jaren van de baan. Een nieuwe grondwetswijziging moet door twee achtereenvolgende parlementen worden goedgekeurd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.