Morgen begint de week van de eenzaamheid. Sinds een paar jaar een hot item: initiatieven te over om eenzaamheid te bestrijden. Zo ook in Rotterdam, vorig jaar nog de meest eenzame stad van Nederland. Hoe gaat het daar nu? En in hoeverre zijn eenzame zielen zelf verantwoordelijk voor hun misère. 

Alle ogen zijn gericht op de havenstad. Bijna de helft van alle Rotterdammers en meer dan de helft van de Rotterdamse 65-plussers zei zich wel eens eenzaam te voelen. In de rest van het land is percentage een stuk lager: 45 procent. Vorig jaar kondigde de gemeente aan maatregelen te nemen tegen eenzaamheid onder ouderen. De gemeente is begonnen met huisbezoeken aan alle 75-plussers om actief te vragen of er hulp nodig is.

Een van die eenzame ouderen is de 99-jairge Louis van der Biezen.

Wij gingen kijken in Rotterdam, een jaar na onze thema-uitzending over eenzaamheid. Ook gaan we langs bij Jenny Gierveld, emeritus-hoogleraar sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij deed 50 jaar lang onderzoek naar eenzaamheid. Rotterdam en veel andere gemeenten richten zich vooral op eenzame ouderen, deze groep wordt steeds groter. Initiatieven vanuit de overheid zijn goedbedoeld, maar niet altijd even effectief bij de aanpak van eenzaamheid. Gierveld vindt dat ouderen zélf moeten voorkomen dat ze eenzaam worden.

Bekijk hieronder de reportage van EenVandaag, een jaar geleden: