Vorige week werd voor het eerst een baby overdragen aan vrijwilligers van de Stichting Beschermde Wieg in Groningen. De moeder wist zich geen raad met haar baby en belde daarom de stichting. Een van de vrijwilligers heeft de moeder in contact gebracht met een verloskundige, waarna het kindje is overgedragen aan het Martini Ziekenhuis. 

De baby is gezond en is nu overgebracht naar een crisispleeggezin. De vrouw heeft haar persoonsgegevens wel achtergelaten. Deze envelop ligt nu bij de notaris en het kind kan op zestienjarige leeftijd de gegevens opvragen.

Volgens de stichting moeten vrouwen die hun kind niet willen houden meer mogelijkheden krijgen om daar anoniem afstand van te doen voor of na de bevalling zonder hun gegevens achter te laten. Nu moeten zij dit wel doen zodat de gegevens op de geboorteacte verschijnen. Stichting Fiom voor ongewenste zwangerschappen en afstammingsvraagstukken stelt vragen bij deze oplossing omdat kinderen het recht hebben om te weten wie de vader of moeder is. Zij pleiten er dan ook voor om 'onder pseudoniem bevallen' mogelijk te maken in Nederland.

De Stichting Beschermde Wieg werd in september 2014 opgericht en is bedoeld voor vrouwen die niet naar de reguliere gezondheidszorg of hulpverlening kunnen stappen, uit angst voor hun veiligheid.