Bezoekende clubs van de Engelse voetbalclub Norwich City kleden zich voortaan om in een roze kleedkamer. De club uit de Championship denkt dat ze op deze manier op 1-0 voorsprong staan in de psychiologische oorlogsvoering. De roze muren zouden ervoor zorgen dat de tegenstander minder testosteron aanmaakt, waardoor spelers minder agressief en meer empathisch worden. Is dat een gouden idee, of toch een zinloze schilderbeurt geweest?

Saillant detail, de keeper van Norwich is Nederlander Tim Krul. Als international wist Krul de penaltyserie in de kwartfinale tegen Costa Rica te beslissen. Hij deed toen alles om zijn tegenstanders uit hun concentratie te halen.

Mindere voetbalprestaties

Kim van Savooyen is bestuurslid van Kleurenvisie. Volgens haar kan kleur zeker effect hebben op de gesteldheid van een mens. "Maar het ligt helemaal aan het type roze en de contrasten die er in die kleedkamer zijn." Er vanuitgaand dat het om de juiste kleur roze gaat, denkt Van Savooijen dat het gewenste effect bereikt kan worden. "Roze wordt geassocieerd met liefde, niet de romantische, maar meer van een moeder naar een kind. Het heeft een verzachtend effect." 

Toch is dat geen universeel gegeven. Het heeft volgens de kleurexpert veel te maken met de persoonlijke ervaring van iemand. "Wanneer je veel peptalks hebt gehad in een roze ruimte, komt er een heel ander gevoel naar boven." 

Gevangenisexperiment

Victor Lamme is professor hersenwetenschappen aan de UvA. Volgens hem is er in de jaren '60 een onderzoek gedaan waaruit bleek dat een bepaald type roze rustgevend zou zijn. De muren van een aantal gevangenissen werden roze. "Later werd er nog beter onderzoek gedaan, en toen bleek het allemaal toch niet zo te zitten. Sterker nog: het tegengestelde effect werd ook waargenomen." 

Roze muren gaan Norwich City dan ook niet direct aan meer punten helpen. Het effect is nooit bewezen. Volgens Lamme zijn er wel andere manieren waarop Tim Krul en zijn team de testosteron bij hun tegenstander kunnen laten dalen. "Bijvoorbeeld met bepaalde muziek of door de temperatuur nét iets te verhogen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.