Voedselverspilling is een groot wereldwijd probleem. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks voor enkele miljarden euro’s aan bruikbaar voedsel weggegooid. Niet alleen thuis, maar ook in supermarkten en restaurants. August de Vocht van No Food Wasted wil hier wat aan doen met de app Afgeprijsd.

Boodschappenlijstje

August de Vocht bedacht het idee achter Afgeprijsd toen hij door de supermarkt liep en tientallen producten met kortingsstickers in de schappen zag liggen. "Het verbaasde me dat er niet werd geadverteerd voor deze producten. Die gaan gewoon de vuilnisbak in als ze niet aangeschaft worden."  Hij bedacht de eenvoudige app, waarmee hij vooral het bewustzijn over ons koopgedag wil aanmoedigen. De Vocht: "Afgeprijsd is een app die consumenten verbindt met supermarkten en restaurant. Wij brengen in kaart welke producten niet meer lang houdbaar zijn, bijvoorbeeld de producten met een 35 procent kortingssticker. Als je je in de app aboneert op een supermarkt, krijg je een melding als er een product met korting in de schappen ligt. Op die manier kunnen consumenten heel eenvoudig iets doen tegen voedselverspilling."

Het adverteren van de producten in de app kan consumenten volgens De Vocht, motiveren om de producten aan te schaffen. "Veel mensen maken boodschappenlijstjes en werken die af als ze in de supermarkt staan. Op het moment dat je dan een product ziet waar korting op zit, ben je niet meer makkelijk beinvloedbaar. Je weet dan al wat je de rest van de week gaat eten en dan hoef je die broccoli of bloemkool helemaal niet. Als je al weet dat er korting is op een product die je in de app gezien hebt, dan kun je je daar beter op inspelen." 

Alle kleine beetjes helpen

Volgens De Vocht is de manier waarop we denken over voedselverspilling de laatste jaren veel veranderd. "Toen we de app net bedachten in 2014 stonden supermarkten er niet om te springen om zich bij ons aan te sluiten. Terwijl het wel een tweeledig probleem oplost, namelijk: het is zonde om de producten weg te gooien, maar het kost je ook nog eens geld. Gelukkig worden we steeds bewuster als het gaat om voedselverspilling. Dat zien we ook aan de groei van de partijen die zich bij ons aansluiten. Binnenkort gaan we in Den Bosch ook maaltijden die overblijven in restaurants, aanbieden via de app en hebben we op dit moment 55.000 actieve gebruikers." De Vocht heeft niet de illusie dat hij met de app voedselverspilling volledig kan tegengaan: "Maar alle kleine beetjes helpen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.