De opvang van vluchtelingen levert in Europa en ook Nederland flinke discussies op. Hoe anders is het in sommige delen van Amerika. Daar worden vluchtelingen met open armen ontvangen. In de steden waar ze komen te wonen, veert de economie soms zelfs helemaal op. De vluchtelingen blijken daar een magische formule tegen verpaupering en leegloop.

De plaats Utica is één van die steden waar de economie flink is opgeveerd. Ooit woonden er honderdduizend mensen in de plaats, die vooral leunde op zware industrie, maar toen die verdween vertrok bijna de helft van het aantal inwoners uit Utica. Een inwoonster die zag dat de plaats in rap tempo veranderde in een spookstad kreeg een idee: ze haalde vluchtelingen naar de stad. Inmiddels zijn er tienduizenden vluchtelingen naar Utica gehaald.

De verpauperde gebouwen worden weer opgeknapt en er ontstaan allerhande kleine bedrijfjes. De vluchtelingen die er komen willen allemaal aan de slag en dat heeft een goed effect op Utica. Zeventig procent van de woningen in de binnenstad is inmiddels in handen van de nieuwe Amerikanen. En de oorspronkelijke bevolking vindt het prima. De vluchtelingen brengen de plaats er weer bovenop.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.