Ze werden opgevangen door gastgezinnen; er werd huisraad voor ze ingezameld en ze kregen allemaal meteen een verblijfsvergunning: de Vietnamese bootvluchtelingen eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Wat is er sindsdien veranderd?

Ook zij waren mensen die in gammele bootjes stapten, en de dood riskeerden voor een beter bestaan. Ook toen zorgden mensonterende tragedies  voor verontwaardiging. EN kwam er een oplossing: op een internationale conferentie besloten dat alle Westerse landen, inclusief Nederland mee moesten doen met de opvang. In totaal werden bijna een miljoen bootvluchtelingen verspreid over (vooral Amerika) en de  rest van de wereld. Nederland nam 16000 Vietnamese vluchtelingen op en er was daarvoor vooral steun en bijval.  

Het  waren andere tijden en Nederland lijkt 35 jaar later een ander land in een andere wereld. Maar hoe anders zijn we eigenlijk, en waarom?  We praten met vluchtelingen van toen en proberen te achterhalen waarom de vluchtelingencrisis nu een totaal andere is dan die van toen…..