De familie van de in 2017 vermoorde Ahmed Mola Nissi is gechoqueerd en verbaasd door de berichten dat Iran waarschijnlijk achter de moord zit. "Maar deze conclusie is in lijn met onze vermoedens."

Minister Blok van Buitenlandse Zaken en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken bevestigden eerder vandaag dat Iran opdracht gaf voor de moord. De familie van Mola Nissi vermoedde dat dus al langer.

Familie wil maatregelen tegen Iran

In een reactie na het bericht van de ministers laten ze dat nogmaals weten. "Deze conclusie is in lijn met onze vermoedens. We verwelkomen de sancties die nu zijn ingesteld en hopen dat verdere maatregelen tegen Iran zullen volgen."

Met de politieke maatregelen die volgen is de familie blij, al hopen zij ook op het strafrechtelijk onderzoek naar de moord. "Wij wachten nog altijd op berechting van de daders en hun opdrachtgevers. Wij hopen dat de AIVD-informatie een nieuwe impuls kan geven aan het strafrechtelijke onderzoek en dat de daders zullen worden berecht."

Vijf keer aangifte

Begin november 2017 vond zijn zoon zijn vader dood op de stoep voor hun huis in Den Haag. Hij zou vijf keer zijn beschoten met een geluiddempend vuurwapen. Vanuit Nederland leidde Ahmad Mola Nissi een afscheidingsbeweging van de Iraanse regio Ahwaz. Mola Nissi streed voor de onafhankelijkheid van de Iraanse regio Ahwaz. De Ahwazi-Arabieren behoren tot een van de grootste minderheden in Iran. Ze voelen zich onderdrukt door het Iraanse regime en strijden voor onafhankelijkheid.

In de laatste tien jaar deed Mola Nissi al zeker vijf keer aangifte gedaan bij de politie. Hij voelde zich bedreigd. Een paar jaar geleden vertelde een Iraanse kennis dat hij de opdracht had gekregen Nissi te vergiftigen. Ze gingen samen naar de politie. De opdracht kwam volgens de familie van het Iraanse regime.

Al langer vermoedens

De familie van Nissi sprak in een eerder interview met EenVandaag het vermoeden uit dat de Iraanse geheime dienst verantwoordelijk is voor de moord. "Dit laat zien hoe sterk het Iraanse regime is. Zelfs in Nederland kunnen zij een moord als deze uitvoeren." Dat vermoeden lijkt nu te zijn bevestigd.

Iran zit vermoedelijk ook achter de moord op een man in Almere in 2015. Ook daar waren al langer sterke vermoedens voor. Die vermoedens werden vorig jaar geuit door een gemeenteraadslid uit Almere.