EenVandaag heeft een lange traditie met het organiseren van verkiezingsdebatten. Sinds 2002 hebben wij in samenwerking met de Economische Faculteit Rotterdam (Erasmus Universiteit) rond landelijke, provinciale, Europese en gemeenteraadsverkiezingen 13 grote debatten met meerdere partijen gehouden. Deze verkiezingen doen we het anders.Peter Kwee, adjunct-hoofdredacteur van EenVandaag, legt uit.

1 tegen 1

De laatste jaren zijn er zowel binnen de publieke omroep als daar buiten (RTL) steeds meer live tv-debatten bijgekomen die in opzet en aanpak op elkaar lijken. Daarom hebben we nagedacht over een andere opzet. Als best bekeken actualiteitenrubriek van de publieke omroep willen we de kijker (lees kiezer) zo goed mogelijk bedienen. In de debatten worden tegenstellingen snel duidelijk en dat werkt het beste in één tegen één confrontaties. Daarom ontstond al snel het idee meerdere debatten met twee partijen te organiseren. 

Rutte & Wilders

We begonnen met premier Rutte die het opneemt tegen z’n belangrijkste uitdager. Dat is volgens onze eigen zetelpeiling (De Stemming) en ook de andere peilingen al het hele jaar Geert Wilders. De VVD en PVV willen graag met elkaar in debat en als de verhoudingen in onze peiling deze maand niet drastisch veranderen, staan beide heren op maandag 13 maart tegenover elkaar.

Geen debat op links

Omdat wij niet alleen rechtse kiezers bedienen zijn we meteen ook op zoek gegaan naar andere combinaties voor een tweede, derde of zelfs vierde debat. Het is niet gebruikelijk om naar buiten te treden over de inhoud van de gesprekken hierover, maar de uitkomst ligt al op straat en ik vind dat wij moeten verantwoorden waarom onze kijkers deze verkiezingen bij EenVandaag  alleen Rutte en Wilders met elkaar in debat zien gaan. We hebben de SP en PvdA ook uitgenodigd voor een debat op links en D66 en GroenLinks voor een links-liberaal debat. Het bleek beide onhaalbaar omdat Asscher niet tegen Roemer wil debatteren en Pechtold het niet tegen Klaver wil opnemen. Omdat Roemer ook niet tegen Klaver wil aantreden en Asscher überhaupt geen debat op links wil, konden we deze week helaas niet anders dan de trieste balans opmaken: er komt geen debat op links.

Zetelgevechten

Terug naar het doel van onze vernieuwde debatopzet: kiezers helpen bij hun keuze voor een van de partijen. Bij alle door ons voorgestelde debatcombinaties is sprake van zogenoemde zetelgevechten; twee partijen die dingen naar de hand van dezelfde kiezers. Dat geldt voor de VVD en PVV, maar ook voor alle andere combinaties die de revue zijn gepasseerd. Klaver is de enige die geen voorwaarden stelt aan zijn tegenstander. Hij is vol zelfvertrouwen en geef hem eens ongelijk. Hij heeft sinds zijn aantreden heel veel kiezers weggehaald bij de andere linkse partijen, zo blijkt uit onze peilingen.Maar Asscher wil niet in gevecht met hem en ook niet met de andere partijen op links, omdat die volgens hem niet de vijand zijn.

De linkse partijen zijn wel allemaal zijn concurrenten als je kijkt waar de mensen die vier jaar geleden op de PvdA stemden nu naar toe lijken te gaan. De kans om die verloren zetels in een rechtstreeks debat voor meer dan een miljoen kijkers terug te winnen, laten schieten is in mijn ogen een even onbegrijpelijke als riskante strategie. En het is heel teleurstellend voor EenVandaag en onze kijkers, want die willen we van links tot rechts bedienen.