Aanstaande vrijdag worden er op Curaçao verkiezingen gehouden voor de Staten van Curaçao. De vorige regering viel al na zeven weken. Sindsdien voert de tijdelijke regering het bewind op het eiland. 

De grootste partij op het eiland is MFK, de partij van oud-premier Gerrit Schotte. Van 2010 tot 2012 stond hij aan het hoofd van de regering op Curaçao. Nu is hij echter uitgesloten van deelname aan de verkiezingen, omdat hij is veroordeeld voor corruptie. Desondanks is Schotte populair onder de bevolking. 

Schotte heeft nog steeds een hoger beroep lopen tegen het feit dat hij zich niet in de verkiezingen mag mengen. De uitspraak wordt in mei verwacht, en dus wil zijn partij de verkiezingen uitstellen. De meerderheid van het parlement schaarde zich achter dit besluit, maar Nederland stak er een stokje voor en liet de verkiezingen alsnog doorgaan op 28 april. 

De politieke onrust en spanningen tussen Nederland en het parlement van Curaçao komen nog eens bovenop andere problemen die het eiland heeft. Drugsoverlast, een flink aantal moorden (7 al dit jaar) en een golf van vluchtelingen uit Venezuela zijn er een aantal van. Correspondent Nina Jurna bezocht Curaçao en belichtte de verkiezingen en de uitdagingen van het eiland.