Nederland is, in 2018, 73 jaar bevrijd van de nazi’s, maar voor veel mensen beheerst de Tweede Wereldoorlog nog altijd hun leven. Dit kan zijn door eigen ervaringen, of de verhalen van familieleden die nog steeds worden gedeeld.

Verslaggever Harm van Atteveld maakt een week lang in EenVandaag een serie portretten van mensen voor wie de oorlog nooit is opgehouden.

Aflevering 1: Jan Verstraaten

"De oorlog is bij hem eigenlijk nooit meer over gegaan." Op basisschool de Rythmeen in Bathmen vertelt Jan Verstraaten vertelt het oorlogsverhaal van zijn vader Ton. Hij was 3,5 jaar krijgsgevangene van de Japanners. Thuis vertelde hij daar eigenlijk nooit over. Na zijn dood vond zijn familie in een koffer al zijn oorlogsspullen, die zijn hele verhaal vertellen. Dat is het verhaal dat Jan Verstraaten nu op basisscholen deelt.

Aflevering 2: Tineke Koning

De moeder van Tineke Koning, Willy, koos in de oorlog voor de liefde van een man die bij de SS ging, en uiteindelijk sneuvelde aan het Oostfront. In haar jeugd sprak moeder Willy "alleen over de mooie dingen". Tineke dook later in het hele verhaal, en schreef er een boek over. "Hij bleek veel meer NSB dan mijn moeder ooit verteld had." 

Aflevering 3: Niels de Laat

Niels de Laat is, als kind van de jaren '70, idolaat van de Tweede Wereldoorlog. Hij organiseert sinds tien jaar via het Bevrijdingsmuseum 'battlefield tours' in Nijmegen. Harm van Atteveld gaat mee op een van deze tours, langs plekken waar vroeger gevochten is. "Nijmegen is altijd een beetje een ondergeschoven kindje geweest in het Market Garden-verhaal. Denk maar aan 'de Slag om Arnhem'."

Aflevering 4: Johan Graas

In deze aflevering het verhaal Johan Graas. Hij is een man met maar één missie: sinds zij zestiende wil hij omgekomen vliegeniers alsnog een waardig graf geven. "Ik wil overbrengen hoe belangrijk het is voor nabestaanden om die vermisten te vinden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.