In 1977 dringen vier zuid-Molukkers in Bovensmilde een school binnen. Ze gijzelen dagen lang meer dan honderd kinderen. Bijna 30 jaar later werken drie slachtoffers aan een bijzonder initiatief: ze willen de verhalen van de kinderen vertellen. In EénVandaag vertellen ze voor het eerst hoe zij de gijzeling beleefden.

De bewoners van het Drentse dorp willen de gebeurtenissen het liefst zo snel mogelijk vergeten. Met als gevolg dat de gegijzelde kinderen eigenlijk nooit over hun ervaringen hebben gepraat.Een aantal van hen worstelt echter nog steeds met de gijzeling. Daarom willen de leerlingen van toen aandacht voor hún kant van het verhaal. En contact met elkaar, om het samen te kunnen verwerken. Trea van der Velde, Ria Trip en Astrid Tingen hebben bijvoorbeeld de website 'De school van Bovensmilde' voor hun verwerkingsproject opgericht.Volgend jaar mei is het 30 jaar geleden dat de gijzeling plaatsvond. Ondanks dat 'het dorp' vindt dat de gebeurtenissen niet meer moeten worden opgerakeld, wil een aantal leerlingen dat er op veldje waar de school heeft gestaan een herdenkingsteken komt.Bekijk de website 'De school van Bovensmilde'.

De rechten van deze video liggen niet bij EénVandaag. De video kan daarom helaas niet op internet vertoond worden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.