Red Bull, Monster en Burn. Energiedrankjes zorgen al jarenlang voor discussie. Zijn de oppeppende drankjes nu wel of niet schadelijk voor jongeren?

De Leeuwardense kinderarts Brita de Jong Van Kempen zwengelt de discussie vandaag weer eens aan. Volgens haar zijn de energiedrankjes niet onschuldig en daarom moet de verkoop ervan aan kinderen onder de achttien jaar verboden worden. Dat zegt Van Kempen namens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Rusteloosheid, moeheid, spraakprobleen en hartritmestoornissen. Zomaar een aantal klachten die ontstaan na het drinken van de pepdrankjes. Het Voedingscentrum adviseert kinderen onder de dertien jaar om geen energiedrankjes te drinken en jongeren boven die leeftijd slechts één blikje per dag.

Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam, denkt dat er een betere afweging gemaakt moet worden van wat men wil verbieden. "Een verbod betekent handhaven. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is verder wegbezuinigd dus moet men kiezen wat ze gaan handhaven. Dit kan ten koste gaan van belangrijkere dingen. Ten opzichte van bier met sigaretten is het te vergelijking met een kakkerlak in je badkamer ten opzichte van een boa constrictor."

Ook onze zuiderburen laten van zich horen. De Belgische kinderarts Thierry Devreker pleit in zijn land ook voor een verbod. Devreker deed onderzoek bij meer dan 1.200 jongeren over hun gebruik van de drankjes en het effect op hun gezondheid. Volgens de arts moeten jongeren gewaarschuwd worden voor de gevaren van de pepdrankjes.

Jarenlange discussie

De GGD wil al veel langer dat jongeren afblijven van de energiedrankjes. In 2013 pleitte de organisatie al om de drankjes uit de schappen van de supermarkt te halen. Ook in het Verenigd Koninkrijk leidde de discussie in 2013 er toe dat supermarktketen Morrissons besloot om geen energiedrankjes meer te verkopen aan jongeren onder de 16 jaar. Daarnaast zijn er al veel scholen in Nederland die de drankjes hebben verbannen.

GGD: 'Verbied energiedranken op school'

Het Opiniepanel peilde of er draagvlak is voor het weren van de energiedrankjes. Wat blijkt: leerlingen zijn verdeeld over een verbod op de drankjes. Ruim vier op de tien (44%) vinden dat het meenemen naar of het drinken op het schoolterrein verboden zou moeten worden, maar de helft stelt dat energiedrankjes gewoon moeten kunnen op school. Een kwart (27%) van de scholieren geeft aan dat er op hun school maatregelen zijn genomen om energiedrankjes te weren.

Ouders zijn de oplossing

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft al gezegd niks te zien in een verbod. "Het is aan de ouders om de consequenties van de drankjes aan hun kinderen duidelijk te maken." Wel denk hij dat scholen een belangrijke rol kunnen spelen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.