In 2007 kregen 28.000 asielzoekers een generaal pardon. Na een jarenlang verblijf in Nederland kregen ze een verblijfsvergunning. Van al deze mensen hebben anno 2013 tot nu toe slechts 5000 een Nederlands paspoort ontvangen. Veel te weinig vindt, onder andere, VluchtelingenWerk Nederland.  

Om het gewenste document te ontvangen moeten de meeste generaal pardonners terug naar het -veelal onveilige- land van herkomst om een geldig geboortebewijs en een geldig paspoort van het land van herkomst te krijgen. Alleen met deze twee documenten kan een Nederlands paspoort verkregen worden.

Een derde hindernis is het financiële aspect. Een gezin bestaande uit vader, moeder en twee minderjarige kinderen moet ruim 1200 euro op tafel leggen om de gewenste passen te krijgen. Als een aanvraag ongegrond wordt verklaard is men het geld kwijt. Voor mensen die veelal geen cent op hun spaarrekening hebben staan een onmogelijke stap. 

EenVandaag spreekt, onder andere met Dorine Manson van VluchtelingenWerk Nederland en PvdA-kamerlid Marit Maij. Zij gaan op termijn rond de tafel zitten met staatssecretaris Teeven om te kijken of het niet anders kan.

Vijf jaar na het generaal pardon

Asielzoeker mag generaal pardon afdwingen

Generaal pardon bijna rond

Vluchtelingenwerk over Generaal Pardon

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.