De strafzaak tegen vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg, vanwege het vermeende witwassen van crimineel geld, gaat maandag van start met enkele inleidende zittingen. De advocaat van Paarlberg, Gabriël Meijers, heeft al laten weten nieuwe getuigen ten tonele te voeren om aan te tonen dat Paarlberg niet schuldig is. Wie is Jan-Dirk Paarlberg, en waarom is het OM er van overtuigd dat hij schuldig is?

De verklaringen van de in 2004 geliquideerde zakenman Willem Endstra, waarop de aantijgingen aan het adres van vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg grotendeels zijn gebaseerd, zijn niet betrouwbaar. Paarlberg had bovendien geen motief voor de criminele activiteiten waarvan hij wordt beschuldigd.

Dat stelde advocaat Gabriël Meijers maandag tijdens de eerste inleidende zitting in de omvangrijke zaak. Daarin vervolgt het Openbaar Ministerie (OM) de 52-jarige Paarlberg niet alleen voor het witwassen van geld, maar ook voor onder meer valsheid in geschrifte. Zijn relatie met Endstra speelt een centrale rol in de zaak. Om de onschuld van Paarlberg aan te tonen, wil Meijers onder anderen personen van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) als getuige laten horen. Rechtspsycholoog Peter van Koppen moet van Meijers als deskundige worden opgeroepen.

Vastgoedmagnaat Paarlberg voor de rechter

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.