De herkeuring van WAO'ers lijkt voor 10-duizenden Nederlanders uit te draaien op een drama. Eén miljoen mensen maken momenteel gebruik van de WAO (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering).

De strengere regels die het aantal WAO'ers drastisch moeten terugbrengen, zorgen ervoor dat bij herkeuring nu al de helft weer wordt goedgekeurd.

'Moeilijk objectiveerbare kwalen'

Volgens Stichting de Ombudsman wordt de hele herkeuringsoperatie uitgevoerd met 'de botte bijl'. Vooral patiënten met zogeheten 'moeilijk objectiveerbare kwalen', zoals RSI en het chronische vermoeidheidssyndroom ME, lijken massaal uit de WAO te worden gezet. Voor hen rest eventueel nog een paar jaar WW en daarna, onder voorwaarden, de Bijstand.

Niet zeuren

Voor de betrokkenen zelf is het vaak onbegrijpelijk, hoe ze een jaar geleden nog volledig arbeidsongeschikt werden beschouwd en nu ineens door moeten gaan voor kerngezond. Velen ervaren de herkeuring als een toneelstukje, omdat de uitkomst al van tevoren vast staat. Ze móeten zich goed voelen en niet zeuren. In TweeVandaag een reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.