Dat het Nederlandse leger soldaten in Afghanistan kan opleiden is een illusie volgens de militaire vakbonden. De Britse NAVO-generaal Levey kwam met een idee voor een nieuwe rol voor het Nederlandse leger: Nederlandse militairen kunnen worden ingezet bij het opleiden van Afghaanse soldaten. EenVandaag praat met politicoloog en journalist Ko Colijn en de militaire vakbonden over dit idee.

De militairen vakbonden ACOM en AFMP vinden het idee volstrekt onuitvoerbaar. Er is al een tekort aan opleidend personeel in Nederland, het is absoluut niet mogelijk om extra opleidend personeel in Uruzgan in te zetten.

Levey stelde afgelopen zaterdag dat er dringend opleiders nodig zijn om les te geven aan toekomstige legerartsen, ingenieurs, logistiek experts en medewerkers van inlichtingendiensten. Een bijdrage van Nederland zou mooi zijn.

Officieel loopt de missie in augustus voor Nederland af. De coalitie is verdeeld over de vraag of Nederland toch langer moet blijven. De PVDA wil, zoals afgesproken, dat Nederland in augustus vertrekt uit Afghanistan. Het CDA denkt na over een voortzetting in afgeslankte vorm.

Het voorstel van Levey brengt nieuw leven in het debat over de Uruzgan-kwestie. Mariëtte Hamer, fractievoorzitter van de PvdA noemde het plan gisteren een interessante optie. Ook CDA-fractievoorzitter van Geel liet weten welwillend tegenover het plan te staan.

Wilt u uw mening geven over dit onderwerp? Word lid van het EenVandaag Opiniepanel en vul de enquête in. De uitslag van de enquête wordt vanavond in de uitzending van EenVandaag bekend gemaakt.