Zanger Burcak is nog nooit eerder bij de Amsterdamse Gay Pride geweest, maar dat weerhoudt hem er niet van om er dit jaar meteen twee keer op te treden. Hij is, naast muzikant, docent Engels, van Turkse komaf en hij valt op mannen. Sinds een paar weken weet ook zijn publiek dat hij homoseksueel is. “Ik vind het optreden spannender dan normaal, omdat ik altijd een deel van mezelf verborgen heb gehouden en nu volledig omarm.” 

Burcak groeide naar eigen zeggen op als Turkse Tukker in Hengelo. Op zijn vijftiende werd hij verliefd op een jongen uit de buurt. “Dat was het moment dat ik het zeker wist en ik heb mezelf eigenlijk gelijk geaccepteerd zoals ik ben.” 

‘Ik vind het niet juist om een dubbelleven te moeten leiden’ 

Zelf had de zanger er geen moeite mee, maar hij kreeg door de omgeving het gevoel dat hij er voorzichtig mee om moest gaan. “Ik had het gevoel: ik kan hier niet zomaar over praten. Mensen vinden hier iets van”, legt hij uit. “Je ziet het in de media, mensen in de omgeving of hoe er bijvoorbeeld over homoseks wordt gepraat.”

Lange tijd had hij het gevoel dat hij een deel van zichzelf verborgen moest houden. Alleen zijn vrienden, familie en andere muzikanten wisten het. Met zijn nieuwste single Divas on the Dancefloor kwam ook de beslissing om opener naar het publiek te zijn over zijn seksualiteit. Ik vind het niet juist om een dubbelleven te moeten leiden”, zegt hij. “Ik wil graag staan voor een vrijere samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn.” 

Divas on the Dancefloor is volgens de zanger een ‘positieve song’. “Het gaat over dat je staat voor wie je bent, ongeacht de mening van anderen. De dansvloer is synoniem voor het leven: voor alle diva’s die leven zoals ze zelf willen.” 

Burcak speelt 'Divas on the Dancefloor' live in de Pride-uitzending van Radio EenVandaag

Optreden in een Turkse gayclub 

Ongeveer vier jaar nadat hij verliefd wordt op een jongen, vertelt hij aan zijn zus dat hij op mannen valt. Een paar jaar later bespreekt hij het met zijn moeder. “Wat vooral de boventoon voert is angst. Mijn ouders en ik houden heel veel van elkaar en daarmee komt ook de angst voor wat je kind kan overkomen, over de negatieve reacties die je kan krijgen”, zegt Burcak. 

Door zijn Turkse afkomst had hij ook het gevoel dat het ingewikkelder was. “Het was niet makkelijk. Je kunt je voorstellen dat in elk gezin wel moeilijk kan zijn, maar binnen de Turkse cultuur is dat nog iets moeilijker.”

Desondanks denkt hij dat Nederland een eenzijdig beeld heeft van hoe het er in Turkije aan toe gaat.“Ik had zelf ook het idee dat het daar veel meer een taboe is. Totdat ik daar een platencontract heb ondertekend en erheen ging voor een promotieoptreden. Ze vroegen of ik in een gayclub wilde optreden”, vertelt hij. “Daar vielen de drag queens me voor de voeten! Toen dacht ik: ik ben een bange schijterd, deze mensen zijn zo vrij en zichzelf. Dat heeft mijn beeld wel bijgesteld.” 

‘Zo zonde om in angst te leven’ 

Nu Burcak meer in beeld komt door zijn optredens en interviews, speelt de angst bij zijn ouders ook weer op. “Ze willen me beschermen. Maar ik maak deze stap, ik wil er los van breken. Het is zo zonde om in angst te leven als het zoveel mooier kan zijn.” 

Dat betekent niet dat hij het niet lastig is voor hem. “Je moet er zelf ook mee dealen. Je bent gewend om het niet te benoemen”, legt hij uit. “Ik ben zeker nog wel eens bang. Als ik me wat uitgesprokener kleed en over straat loop, denk ik na over of mensen kijken of iets van me vinden. Maar ik wil daar niet meer aan toegeven.” 

Burcak kiest vanaf nu voor zichzelf, hoe spannend hij het ook vindt. “Op het moment dat je bezig bent met wat een ander van je denkt, dan leef je niet voor eigen geluk, maar voor dat van een ander. Ik kan niet meer leven voor het geluk van een ander. Ik kies voor mezelf, hoe moeilijk dat ook is.”