Vorige week zaterdag werd in Winschoten het Nederlands Kampioenschap 100 kilometer gehouden. Honderd kilometer, dat is niet per auto, fiets of schaats, maar te voet. De ultramarathon wordt steeds populairder en het is niet alleen een sport. Het is een manier van leven. Dat geldt zeker voor Meine Hoitsma. Hij werd Nederlands Kampioen op de 100 kilometer bij de 60-plussers.

Verrassing

De overwinning kwam als een verrassing: Hoitsma kwam er pas tijdens de race achter dat zijn grootste concurrent, Dirk Jagersma, niet mee deed. Die zag hij opeens langs de kant van de weg staan aanmoedigen. Voor Hoitsma was het zijn eerste finish. Vorig jaar deed hij ook mee, maar toen moest hij voortijdig het veld ruimen. Wie denkt dat de ultraloper een week lang moest herstellen, heeft het mis: de volgende dag zat Hoitsma op de 88ste verjaardag van zijn moeder. 

Auto-ongeluk

De prestatie is extra bijzonder omdat Meine Hoitsma 22 jaar geleden het slachtoffer was van een zwaar auto-ongeluk. Hij werd aangereden van rechts en hij werd door de auto heen geslingerd. Hoitsma brak zijn nek en moest twee jaar revalideren. Nog altijd is hij voor elf procent invalide verklaard. 

Ultrarunning

Desalniettemin was Hoitsma gebrand op herstel. Als alleenstaande vader zag hij in 1995 beelden van wielrenner Casartelli, die in 1995 om het leven kwam in de Tour de France. Toen hij zijn zoontje zag, realiseerde hij zich dat hij er voor moest vechten. “Het leven is een lopende band waar iedereen een keer van af kukelt,” zegt Hoitsma. Zijn revalidatie vormde zich langzamerhand om in een serieuze training. Naast zijn baan bij de gemeente Kolummerland trainde Hoitsma zich op tot ultrarunner, en dat wierp dus zijn vruchten af.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.