"Het is praktisch onmogelijk dat de raket die de MH17 uit de lucht schoot, is ontsnapt aan spionagesatellieten”. Dat zegt satellietexpert Marco Langbroek. Hij is vandaag een van de sprekers tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de MH17-ramp. Vijfentwintig luchtverkeersleiders, radardeskundigen, wapenspecialisten en strafrechtdeskundigen geven Kamerleden vandaag uitleg over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de ramp met de MH17. 

Met een wereldwijd netwerk van satellietdeskundigen houdt Marco Langbroek bij waar satellieten zich bevinden. Op het moment van de raketinslag op de MH17 hadden tenminste twaalf satellieten zicht op de rampplek. Zo ook drie Amerikaanse SBRIS-satellieten die met behulp van infraroodtechniek speciaal naar raketten zoeken. Ze scannen in tien seconden het halve aardoppervlak, zegt Langbroek. Hij gaat vanavond in EenVandaag dieper in op de satellietgegevens. 

Nabestaande Thomas Schansman is vandaag ook bij de hoorzitting in de Kamer aanwezig. Schansman verloor zijn 18-jarige zoon Quinn tijdens de MH17-ramp. Hij stuurde brieven naar premier Rutte en de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Kerry over ‘verdwenen' radarbeelden van de vliegramp. De Hilversummer zet vraagtekens bij het onderzoek van de OVV. De OVV kan niet beschikken over radarbeelden van de MH17-ramp. Dat leidde vorig jaar tot veel vragen, ook in de Tweede Kamer.  

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maakt er geen geheim van en zegt alle radargegevens over MH17-ramp te hebben. “We zagen de baan, we zagen de inslag, we zagen het vliegtuig verdwijnen.” Kerry heeft deze kennis overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Het OM heeft geen behoefte aan aanvullende radar- of satellietgegevens van het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne. Het OM beschikt nu over voldoende informatie en zal geen verzoeken doen om nog meer informatie te krijgen, zegt minister Van der Steur. 

Nabestaande Thomas Schansman zit vanavond in de EenVandaagstudio en vertelt over zijn ervaringen tijdens de hoorzitting in de kamer. Satellietexpert Marco Langbroek geeft uitleg over de radarbeelden van de MH17-ramp.