Dancehall Queen, vrouwen die niet bang zijn om zich extreem sexy te kleden en hun billen te schudden. Vrouwonvriendelijk zou je denken, maar er zit meer achter. Op het het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) wordt de documentaire ‘Bruk Out’ vertoond. In de documentaire worden zes Dancehall Queens afkomstig vanuit de hele wereld gevolgd.

Van Jamaica naar Nederland

Dancehall waaide eind jaren 80 vanuit moederland Jamaica over naar Nederland. Hier groeide het uit tot een populaire subcultuur. De vrij rustige beat kreeg een Nederlands jasje en ontpopte zich tot ‘bubbling’. Journalist Wensley Francisco maakte een documentaire genaamd ‘bandje 64’ over het fenomeen. “Tijdens het maken van bandje 64 hadden we binnen het team veel discussie. Is het nou seksisme of niet?” vertelt journalist Wensley Francisco.

Feminisme?

Want veel buitenstaanders vinden het een vrouwonvriendelijk fenomeen. De ‘queens’ zelf zien het niet zo. “Ik voel me er fijn bij”, zegt de de Amerikaanse Famous Red. “Ik word vaak gepest vanwege mijn postuur. Mensen denken dat je niks kan als je wat extra kilootjes hebt. Daarom hou ik ervan om mensen te verrassen door te laten zien hoe goed ik kan dansen.”  Waar de ene queen de nadruk op feminisme legt, dansen anderen de stress van het dagelijks leven van zich af.

Maar hoe erg leeft deze cultuur in Nederland? Dansen vrouwen hier ook de stress van zich af? Is de Dancehall Queen hier net zo feministisch als in andere landen of is het gewoon ordinair met je billen schudden? Dawn Hook, de onofficiële Dancehall Queen van Nederland legt uit. “Voor ons is het een soort van empowerment.”  Ze geeft zelf ook danslessen. “Het is veel meer dan alleen maar dansen, het is echt een subcultuur. Dat probeer ik ook aan jonge meiden mee te geven.”

Vertoning

Benieuwd? Op 2 februari wordt ‘Bruk Out’ op het IFFR vertoond. Er zal achteraf een evenement zijn waarbij het thema van de documentaire tot leven komt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.