Een video waarop te zien is hoe Amerikaanse agenten een zwarte man doodschieten wordt veel gedeeld. De video werd afgelopen dinsdag gemaakt door een omstander en is vandaag door de politie vrij gegeven. Er is veel over te doen omdat wat er op de beelden te zien is volledig haaks staat op verklaringen van de politie eerder deze week. 

De man had eten en drinken (2 blikjes fris en een honeybuncake) uit een winkel gestolen. De winkelier waarschuwde de politie omdat hij dacht dat de dader een wapen bij zich had. Op basis van deze informatie riepen de politiemensen meteen na aankomst dat de verdachte op de grond moest gaan liggen. Toen hij dat niet deed en naar hun toe liep openden ze het vuur.

Volgens de politie bevonden de agenten zich in een levensbedreigende situatie toen de 25-jarige man zwaaiend met een mes op hun afkwam. Op de video is te zien dat de man weliswaar de opdrachten van de politie niet uitvoert maar vrij rustig (met klein mes) richting de agenten loopt.

Niet is te zien dat de man met het mes zwaait. Je hoort wel de agenten schreeuwen: 'drop your knife'. Volgens ooggetuigen is er echter geen enkele reden om te rechtvaardigen dat de politie meteen ging schieten. Ze hadden hem ook uit kunnen schakelen door hem in een been te schieten of door een taser te gebruiken. 

Van Aartsen versus Geenstijl

De discussie over de censuur op Social Media naar aanleiding van onder meer de onthoofdingsvideo's heeft een juridisch vervolg gekregen door een onderzoek van het OM naar weblog Geenstijl. Die plaatste bij een kritisch artikel op de censuur van Westerse media en Social Media aangaande de IS(IS) wreedheden een fotoshop waarop de Haagse burgemeester Van Aartsen te zien is als journalist James Foley, vlak voor zijn onthoofding.

"Hoe groter het leed dat via krant, tv & internet onze Nespresso-en-croissantjes-levens binnen stroomt, hoe harder de Westerse sharia-reflex om alle ellende uit te bannen alsof het gewoon niet bestaat", stelt de auteur van het artikel op het weblog.

Van Aartsen was echter not amused over de bewerkte foto waarop het OM nu een onderzoek heeft ingesteld om te kijken of plaatsing van de foto strafbaar is. Volgens Geenstijl bewijst dit hun gelijk over de heersende censuur. 

De harde waarheid achter de Icebucket Challenge

Nog steeds elke dag trending: De Icebucket-challenge. Maar veel mensen zijn er ook wel een beetje klaar mee. "Verspilling van schoon drinkwater en energie", klinkt het zelfs. En alle sterren lijken het vooral voor hun eigen PR te doen ipv voor de spierziekte ALS.

Om juist aandacht te vragen voor deze ziekte, waar het allemaal om begonnen is, plaatste een jonge Amerikaan, Anthony Carbajal, een video op YouTube. Hij legt uit wat ALS is. En Anthony weet het als geen ander want zijn oma had ALS, zijn moeder heeft ALS en sinds 4 maanden weet hij dat hij het zelf ook heeft.

Merci 

Heb je vandaag of gisteren een pak Merci gekregen van iemand? Dan kan het zijn dat een dief gehoor geeft aan de oproep van supermarkteigenaar Rik Brunsman van de Albert Heijn in Wierden. Hij doet via Twitter een bijzondere oproep aan een winkeldief. 

Uit zijn winkel zijn maar liefst zesendertig pakken chocolade in 1 keer gestolen uit een schap. Op Twitter plaatste hij een foto van een leeg schap met de oproep: "Wil diegene die 36 pakken merci heeft meegenomen, de volgende keer ook even delen!"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.