Een foto van jezelf maken in het stemhokje, oftewel een 'stemfie', mag dat nou wel of niet? Daarover was vandaag een heuse rechtszaak. Minister Plasterk vond het nemen van stemfies bij de gemeenteraadsverkiezingen geen probleem. Maar had hij dit mogen zeggen?

Volgens de advocaat van het Platform Bescherming Burgerrechten (PBB), Douwe Linders, niet. Het maken van foto's in stemhokjes is in veel landen verboden. Het PBB wil daarom dat Plasterk zijn uitspraken terugneemt.

De landsadvocaat stelt echter: 'Het standpunt van de Staat is dat de Kieswet het maken van stemfies niet verbiedt. Het maken of verspreiden van een stemfie is de keuze van de kiezer. Hij mag dat doen, hij hoeft dat niet.' Volgens hem was het bovendien niet Plasterk maar het TV programma Editie NL dat opriep om stemfies te maken. 

Overigens komen er bij de Europese verkiezingen in alle stemlokalen wel posters te hangen met de mededeling: 'U hoeft niet aan iemand bekend te maken op wie u heeft gestemd, dus ook niet door middel van een foto.' Van een verbod zal nog geen sprake zijn. De rechter doet op 9 mei uitspraak. 

Vrouw vindt noodkreet in Saks tasje

Het is vandaag Dag van de Arbeid, helaas in Nederland geen reden voor een vrije dag. Maar dat betekent niet dat we niet even stil kunnen staan bij de arbeidsomstandigheden van mensen in andere landen. 

Een vrouw vond in een papieren tasje van Saks 5th Avenue uit New York, waar ze regenlaarzen had gekocht, een briefje. Het bleek een noodkreet van een jongeman uit Kameroen, die in een Chinese staatsgevangenis tewerk werd gesteld om de tasjes te maken. Hj schrijft: 'HELP, HELP, HELP. We worden slecht behandeld en werken dertien uur per dag als slaven aan massa’s papieren tassen als deze in deze gevangenisfabriek.'

De vrouw spoorde de man op. Hij bleek docent engels te zijn, inmiddels weer vrijgelaten en teruggekeerd naar Kameroen om zich daarna in Dubai te vestigen. Hij was stomverbaasd dat de brief was gevonden en gelezen en dat de vrouw hém had gevonden. 'Dit was de grootste verrassing van mijn leven. Ik ben gewoon blij dat iemand mijn noodkreet heeft gehoord.'

Het warenhuis heeft aangegeven een onderzoek te starten naar de manier waarop hun spullen worden gemaakt. 

Jeremy Clarkson zegt 'N-woord'... of niet

Presentator van Top Gear Jeremy Clarkson ligt onder vuur in Engeland. In een uitgelekt filmpje voor Top Gear zou hij het 'N-word' hebben gezegd. Hij deed dat in een Britse versie van iene-miene-mutte waar hij uit twee auto's wilde kiezen... 'Eeny, meeny, miny, moe...Catch a n***** by his toe.'

Advocaten zijn woedend en eisen ontslag van Jeremy bij de BBC. Maar is het woord daadwerkelijk te horen? Oordeel zelf.

Zwangere poes pakt trein

Jacky, de zwangere poes die afgelopen weekend met de trein van Holten naar Enschede reisde, is weer terug bij haar baasje. Jacky werd deze week in een klap bekend door een oproep op Facebook door het dierenopvangcentrum in Enschede. 

Een succesvolle oproep want woensdag ging haar baasje naar Enschede om Jacky op te halen.  'Ze is wel een beetje van slag en wij ook', zegt haar baasje. 'We houden haar een weekje binnen. Dan kan ze fijn uitrusten.' 

Doet denken aan dit gedicht van Willem Wilmink (ook uit Enschede):

Willem Wilmink - Een hond gaat op reis Een hond verdwaalde op een keer.Ach, hij verdwaalde steeds maar meer. Op alle straten scheen de zon. De hond kwam aan op een station. Dat lange ding wat zou dat zijn? Hij dacht: misschien is het een trein. Hij zocht een plaatsje eerste klas omdat het daar zo rustig was. Die avond had het jeugdjournaal een vreemd verhaal: Een hond ging helemaal alleen en eerste klas naar Heerenveen. Nu heeft zijn baas hem afgehaald en ook de lange reis betaald en zit de hond op zijn gemak weer bij zijn eigen etensbak en hij vertelt aan ieder beest:IK BEN IN HEERENVEEN GEWEEST.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.