Wikipedia bestaat vandaag 15 jaar, maar niet iedereen vindt dat een feestje waard. Volgens critici is het platform veel te wit en te Westers.

Wikipedia staat inmiddels op nummer 7 van populairste websites ter wereld. Er staan meer dan 38 miljoen artikelen op in 289 talen (zelfs in het Fries). Maar toch is er kritiek. Zo zouden niet alle onderwerpen, religies en bevolkingsgroepen dezelfde aandacht krijgen, schrijft Al Jazeera vandaag.

De oorzaak hiervan zou zijn dat de 30.000 vrijwilligers die de artikelen op de site schrijven en beheren vooral blank zijn en in Westerse landen wonen. Volgens digitale rechten activist Aral Balkan is de inhoud van Wikipedia daardoor te wit en te Westers. Bovendien is 90% van de vrijwilligers man, dus daar is volgens de activist ook nog veel te winnen.

Wikipedia laat weten te werken aan meer diversiteit maar ook dat het moeilijk is om genoeg vrijwilligers te vinden. Dus ben je vrouw en van allochtone afkomst; meld je aan bij Wikipedia.

Donald Trump’s nieuwste campagnelied gaat viral

Deze week werden bezoekers aan een speech van Donald Trump getrakteerd op een stukje echte Amerikanse cultuur. The USA Freedom Kids zongen ‘Freedom call’…. een bewerking van een Amerikaans propagandalied uit de Eerste Wereldoorlog. De drie meisjes deden echt hun uiterste best, inclusief ingewikkelde choreografieën, maar het is allemaal zo cheesy dat het een hit is op internet.

 

Jimmy Fallon doet sollicitatiegesprek met Hillary Clinton

Hoe zou het zijn als Amerikaanse presidentskandidaten een sollicitatiegesprek zouden moeten doen? De Amerikaanse talkshowhost Jimmy Fallon ondervroeg eerder al Donald Trump, maar gisteren was Hillary Clinton aan de beurt. En dat leverde een fijn gesprek op:

Louis van Gaal uitgedaagd door reporter die hij vet noemde

Een Britse reporter heeft vandaag wraak genomen op Louis van Gaal. De trainer van Manchester United maakte de journalist van The Sun, Neil Custis, deze week uit voor ‘Fat man’.

Daar komt de sportverslaggever vandaag op terug. Custis daagt Louis van Gaal uit. Hij is bereid 28 pounds (13 kilo) af te vallen, en daagt Louis van Gaal om met zijn club te proberen evenveel punten te behalen. Degene die verliest moet het aantal punten van de winnaar vermenigvuldigen met 1000 pond en betalen aan een goed doel.

Van Gaal heeft nog niet gereageerd en het is dus niet bekend of hij de uitdaging aangaat. De bezoekers van de website van The Sun hebben vooralsnog meer vertrouwen in de reporter dan in de prestaties van Van Gaal.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.