Een deel van de transgenders gaat zelf op zoek naar hormonen om van geslacht te veranderen, omdat ze te lang moeten wachten op een officiële behandeling. Ze injecteren zelf testosteron, slikken ze oestrogeen of smeren hormoonzalfjes zonder toezicht van een arts. Dit heeft soms heftige gevolgen.

Het duurt acht maanden voor ze een eerste afspraak hebben en nog veel langer voor ze via een genderpoli aan hormonen kunnen komen.

Lage stem en haargroei

EenVandaag spreekt maandagavond met twee transgenders die niet meer konden wachten en zelf hormonen bestelden. Nanne injecteerde hormonen die hij op internet had besteld. Hij kreeg de gewenste lage stem en mannelijke haargroei maar ook hartkloppingen. Hij stortte uiteindelijk in elkaar en er moest zelfs ambulancepersoneel aan te pas komen.

Ryan Ramharak, voorheen Rianne, loog om online hormoonzalf te krijgen. Hij was blij met het resultaat maar er was geen arts bij om de vorderingen en zijn gezondheid in de gaten te houden.

D66 wil dat de problemen worden opgelost en heeft Kamervragen gesteld. Wat moet er anders? Demissionair minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, wil meer zorg voor transgenders en een betere verspreiding van die zorg door het hele land.

Psychologisch traject afleggen

Maar dat lost niet het hele probleem op. Want de transgenders zelf vinden het eigenlijk het raar dat ze een heel psychologisch traject moeten afleggen voordat ze van een arts hormonen krijgen. Toen zij zich hadden aangemeld bij de poli, waren zij er al lang uit: behandeling. En wel nu.

De genderpoli van het VUmc behandelt veruit de meeste transgenders in ons land. Zij zien al een decennia een fikse toename van het aantal patienten. Dit jaar is het aantal weer verder gestegen. In het document rechtsbovenaan dit artikel hun uitgebreide reactie op ons verhaal.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.