Metalen toegangspoortjes in Venetië moeten ervoor zorgen dat de stad de hordes toeristen beter in de hand kan houden. Als de hekjes dicht zijn, moeten toeristen een andere route nemen. Inwoners kunnen wel door de poortjes lopen. Ook het toerisme in ons land groeit explosief. Dat is goed nieuws, behalve voor Amsterdam. Want ruim een derde (37%) bezoekt de hoofdstad. Volgens toerisme-expert Stephen Hodes moet de gemeenteraad ingrijpen, want “het toerisme in Amsterdam loopt uit de hand.”

Steeds meer toeristen weten Nederland te vinden. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal toeristen dit jaar steeg met 9% tot 42 miljoen. Dat is de sterkste groei in tien jaar. Deze stijging heeft volgens toerisme-expert Stephen Hodes te maken met de vele buitenlandse reizigers uit landen als Amerika en Azië. "Maar de meeste reizigers die Nederland of Venetië bezoeken zijn nog steeds de Europeanen. De mondiale middenklasse groeit gigantisch. De afgelopen jaren is dit gegroeid van 1,8 naar 5 miljard mensen. De florerende economie is daar de oorzaak van."

De meeste toeristen in ons land bezoeken Amsterdam en volgens Hodes slibt de stad langzaam dicht. Ook worden er te weinig maatregelen genomen om dit probleem op te lossen.  "Het bestuur in Amsterdam is de afgelopen jaren in actie gekomen toen zich verschillende incidenten zich voordeden, maar het probleem is ontzettend ingewikkeld. Ik denk dat de oplossing kan zijn om bijvoorbeeld een quotum te stellen aan luchthaven Schiphol, het aantal hotelkamers in de stad te beperken of het aantal aanlegplaatsen voor cruiseschepen niet verder uit te breiden."

Er is een zogenaamde hotelstop in Amsterdam, maar er worden 11.000 hotelkamers gebouwd

Volgens Hodes doet Amsterdam te weinig om de stroom toeristen in te perken. "Er worden veel nieuwe hotelkamers gebouwd, Airbnb blijft maar groeien en Schiphol wil uitbreiden van 500.000 vluchten naar 800.000 vluchten. Ook wil de stad Amsterdam meer cruiseschepen laten aanmeren. Op alle fronten groeit het in en rondom Amsterdam, dus het toeristenaantal zal ook nog flink toenemen."  Amsterdam probeert de toeristen steeds meer te spreiden over het land, maar dat lijkt nog niet echt te lukken, valt ook Hodes op. "De meeste buitenlandse bezoekers blijven gemiddeld twee nachten in Amsterdam en de stad heeft enorm veel te bieden. Waarom zou je dan naar een ander deel van Nederland gaan? Daarnaast is het ook moeilijk om toeristen te beïnvloeden. Toeristen zoeken elkaar op en gaan zelden van de gebaande paden af."

KIJK & LEES OOK:

Amsterdam lijkt op Venetië, vindt Stephen Hodes. "Venetië kent 60.000 inwoners er jaarlijks bezoeken 30 miljoen toeristen de stad. In het centrum van Amsterdam wonen 90.000 mensen en is dus vergelijkbaar met Venetië. Ik zie Amsterdam zich ontwikkelen richting Venetië, maar het is nog niet te laat om dat aan te pakken. Want Amsterdam is veel groter en het probleem beperkt zich tot de binnenstad, maar als er niks gebeurt dan is het over twintig jaar de Efteling. De nieuwe gemeenteraad in Amsterdam moet echt ingrijpen, want het toerisme loopt uit de hand."