Jaarlijks krijgen 70.000 kinderen te maken met een scheiding. In 2012 waren bij bijna 19.000 huwelijksontbindingen minderjarige kinderen betrokken. Ongeveer een derde van de kinderen is tijdens de scheiding in de basisschoolleeftijd. En er is sprake van steeds meer vechtscheidingen.

In EenVandaag een thema-uitzending over vechtscheidingen. Wat is daarvan de impact? In de uitzending presenteert Marielle Koekenbier de uitslag van een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder 4.500 gescheiden ouders. Het Jongerenpanel ondervroeg 664 jongeren van wie de ouders zijn gescheiden.

Vechtende ouders

Daarnaast het verhaal van Meike. Zij  is een van die duizenden kinderen die te maken kreeg vechtende ouders. Als bij een scheiding de veiligheid van de kinderen in het geding zijn, krijgt het gezin te maken met Bureau Jeugdzorg. In de studio is Jan Dirk Sprokkereef, vice-voorzitter van Jeugdzorg Nederland te gast.

Voorkomen

En hoe kun je voorkomen dat het tot een vechtscheiding komt? Een gezinsvoogd, een mediator en vader die betrokken was bij vechtscheiding en vier jaar lang zijn kinderen niet meer zag, leggen uit hoe het ergste leed kan worden voorkomen. Hoe krijg je vechtende ouders weer aan het praten, en hoe voorkom je dat kinderen het slachtoffer worden?

De animatie in deze uitzending werd gemaakt door Salmonick Productions

Lees ook