Het lijkt de omgekeerde wereld, zelfstandige ouderen die terug naar een verzorgingshuis moeten verhuizen om er zeker van te zijn dat ze dezelfde zorg houden als ze nu hebben.

En dat terwijl het ene na het andere verzorgingshuis wordt gesloopt. Toch is het de werkelijkheid voor zo’n 2000 mensen.

Els Geurts is 80 jaar en slaapt slecht. Ooit woonde ze naar tevredenheid in verzorgingshuis De Elsthof in Wijchen. Toen die de deuren moest sluiten, koos ze voor een eigen appartement. Geheel in lijn met het beleid van staatssecretaris Van Rijn. Het was een hele overgang. Maar inmiddels is ze weer gewend. En nu die verontrustende brief.

Weer verhuizen ziet ze eigenlijk niet zitten maar blijven wonen in haar appartement betekent minder hulp en dat is helemaal geen optie. Ze is bang zonder de hulp weer depressief te worden en te verwaarlozen. Precies de reden waarom ze ooit werd opgenomen in een verzorgingshuis.

Inmiddels heeft de oppositie in de Tweede Kamer verbaasd gereageerd op deze uitwerking van de nieuwe Wet Langdurige Zorg, maar staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) houdt voet bij stuk.

EenVandaag spreekt met Els Geurts, directeur Aad Koster van de brancheorganisatie voor verzorgingshuisondernemers en zorgmanager John Wittenaar van ZZG Zorggroep in Wijchen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.