Steeds meer gemeenten worstelen met de ruim 160 Nederlandse Syriëgangers. Volgens het Openbaar Ministerie en minister Opstelten zijn zowel zij die willen gaan, als zij die gegaan zijn en terugkeren strafbaar. In Engeland is een ander geluid hoorbaar. Experts en politici pleiten ervoor dat terugkeerders met goede intenties worden ingezet om de stroom jihadi’s te stoppen.

In Groot-Brittanië vertrekken nog altijd vijf Britten per week naar het Midden-Oosten. Net als de Nederlandse overheid, heeft ook de regering van Cameron aangekondigd hard te zullen optreden tegen de zogenoemde foreign fighters. Paspoorten worden ingenomen bij vertrek, strafrechtelijke vervolging met hoge gevangenisstraffen wachten op terugkeerders. Zestien terugkeerders zijn inmiddels veroordeeld voor terrorisme.

Exit-strategie

De uit Brighton afkomstige Abubaker Deghayes verloor twee zoons in de gewapende strijd in Syrie. Een derde vecht nog altijd aan het front, maar hij peinst er niet over om naar huis te komen. Deghayes zegt dat zijn zoons naïef zijn geweest, maar uit goede intenties handelen. Hij vindt dat zulke jongeren niet vervolgd mogen worden en pleit voor een exit-strategie. De Britse politiek staat hier niet geheel onwelwillend tegenover.

Fouten inzien

De vooraanstaande radicaliseringsdeskundige en oud-extremist Maajid Nawaz denkt echter dat gevangenisstraf er wel bij hoort. Inzien dat je fouten hebt gemaakt, hoort ook bij deradicalisering. Nawaz kwam zelf tot inkeer in de gevangenis. Hij zat jaren in Egypte vast voor terreurverdenking maar is nu een gematigde moslim. Hij richtte in Engeland het Quilliam Institute op en vliegt de wereld over in zijn strijd tegen radicalisering.

Vanavond in EenVandaag: vervolgen of omarmen? Wat doen we met geradicaliseerde terugkeerders? Een gesprek met Maajid Nawaz en Abubaker Deghayes. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.