"Hallo lekkere mannen. Wat je ook vraagt, het gaat nooit te ver." Die boodschap klinkt voor sommigen misschien verleidelijk. Maar als mannen een afspraakje willen maken met digitale lokpuber Lisa, kunnen ze worden veroordeeld.

Met lokadvertenties op sekssites wil kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes achterhalen hoe groot de vraag is naar seks met minderjarigen. Dat wil zeggen: jongeren onder de 16 jaar.

Ook intentie tot afspraak strafbaar

De organisatie zette al eerder een digitale lokpuber in, wat toen niet leidde tot een veroordeling. Maar, sinds maart dit jaar is ook de intentie om een seksafspraak met een kind van onder de 16 te maken strafbaar. Daarom zet Terre des Hommes de lokpuber opnieuw in.

"We willen dat het probleem zichtbaar wordt. In Nederland worden minderjarigen keihard uitgebuit door mensenhandelaren. Wij vinden dat daartegen op moet worden getreden. Door de lokadvertentie komen we in contact met mannen die we kunnen waarschuwen en duidelijk kunnen maken dat wat ze doen mogelijk strafbaar is", legt directeur van Terre des Hommes Carel Kok uit.

De advertentie

Maar hoe ziet zo'n lokadvertentie er dan precies uit? Hij is niet van echt te onderscheiden en zoveel mogelijk geschreven in de taal van advertenties op sekssites. Gaan mannen op de advertentie in, dan kunnen ze beginnen te chatten met bijvoorbeeld de 22-jarige Lisa. In de chat maakt zij al snel duidelijk dat ze 15 jaar oud is. Ze vraagt of dat een probleem is.

Er is een grote groep mannen die dat te ver vindt gaan, maar er is net zo'n grote groep die die leeftijd niet uitmaakt. En die gewoon een afspraak willen. "Die mannen sturen we een waarschuwingsmail, dat ze op het punt staan een strafbaar feit te plegen. Een deel van de mannen is zich er niet van bewust en een ander deel wordt woest en vraagt zich af waar we ons mee bemoeien. Die willen gewoon doorgaan."

Veel reacties

Er komen veel reacties binnen op de lokadvertenties. "Op een reactie die 2 uur online staat, komen gemiddeld zo'n 100 tot 120 reacties", zegt Saskia de Jong, onderzoeker bij Terre des Hommes. De hoeveelheid verschilt wel per dag.

"Op maandagmorgen komen extreem veel reacties binnen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld woensdagmiddag. Waarom? Dat weten we niet. Iedereen gaat maandagmorgen weer naar zijn werk."

Chatgesprek
Bron: EenVandaag
Een voorbeeld van een chatgesprek. Namen en mailadressen zijn gefingeerd.

Kritiek politie en justitie

Toch zitten politie en justitie niet te wachten op het bewijsmateriaal. Strafrechtadvocaat Sidney Smeets vindt de lokadvertenties een heel slecht idee. Het heeft volgens hem niks te maken met het opsporen van mensen die kwade bedoelingen hebben met kinderen. "Op een sekssite voor volwassenen vind je geen mensen die pedoseksuele gevoelens hebben. Het is een vorm van uitlokking. Je gaat iemand tot iets aanzetten wat hij niet van plan is." Volgens Smeets heb je ook niks aan bewijsmateriaal, omdat het uitgelokt zou zijn.

Toch zijn de sites waar de lokadvertenties staan er niet alléén voor volwassen seksdates, zegt Terre des Hommes. Op deze sites zijn volgens de organisatie ook mensenhandelaren actief die kinderen aanbieden, wat de reden is om juist op die sites actief te zijn.

Lees ook

'Terre des Hommes op stoel politie'

Officier van Justitie Annemarie Kwaspen, gespecialiseerd in kinderporno en kindersekstoerisme, is niet blij met de advertenties. "Wij hebben minder rechercheurs dan het aantal zaken. Onze prioriteit ligt bij actueel kindermisbruik en niet bij de zaken die Terre des Hommes zou willen. We kijken naar echte misbruikzaken."

Volgens Kwaspen zijn het de opsporingsdiensten die achter deze zaken aan gaan en is Terre des Hommes dat simpelweg niet. "Ze gaan op de stoel van de politie zitten." Terre des Hommes ontkent dat. "Wij vinden het belangrijk dat mensen weten dat dit in de achtertuin gebeurt."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.