Er zijn duizenden kinderen in Nederland die last hebben van depressiviteit. Ruim twee procent van alle kinderen heeft dringend psychiatrische hulp nodig. Die hulp wordt vaak niet gegeven, meestal omdat de depressie te laat wordt herkend.

De symptomen zijn anders dan bij volwassenen, de ziekte is bij kinderen moeilijk te herkennen. Ieder kind zeurt wel eens.

Twijfel over medicijnen

Medicijnen kunnen soms uitkomst bieden, maar over de betrouwbaarheid van anti-depressiva wordt getwijfeld. Uit onderzoek blijkt dat deze middelen niet of nauwelijks effect hebben en zelfs kunnen leiden tot zelfmoord.

Nationale collecte

Een hersen- of psychische ziekte beperkt het kind in zijn functioneren op school, thuis en in sociale contacten. Zonder een goede behandeling ziet zijn toekomst er donker uit.De Hersenstichting Nederland en het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid (NFGV) houden van 27 februari tot en met 5 maart 2005 de negende Nationale Collecte Hersenziekten en Psychische Ziekten. Het thema van de collecteweek is 'Kinderen met hersenziekten en psychische aandoeningen'. Tijdens de collecteweek vragen het NFGV en de Hersenstichting geld voor preventie, wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van betere behandelingen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.