Opnieuw klinken er geluiden van verzet onder taxichauffeurs. In een Telegram-groep met taxichauffeurs is een oproep geplaatst om het Uber-hoofdkantoor ‘binnen te vallen’ en te ‘vandaliseren’ met bakstenen, vuurwerk en molotovcocktails. De politie is een onderzoek gestart naar de oproep. Mogelijk is er sprake van meerdere strafbare feiten.

Taxichauffeur Omar rijdt voor Uber, maar is al lange tijd ontevreden over hoe het bedrijf met zijn chauffeurs omgaat. Hij steunt de oproep tot binnenvallen niet, maar begrijpt en deelt de onvrede van de andere chauffeurs wel. Bij elke rit moeten de chauffeurs 25% commissie afdragen aan Uber, waardoor velen zeggen moeite hebben om er nog fatsoenlijk aan te verdienen. Doordat het bedrijf de chauffeurs als zelfstandigen aan zich bindt, verplicht het hen bovendien om zelf veel investeringen te doen.

In januari organiseerde Omar een staking met andere Uber-chauffeurs. Ondanks de vele online reacties van collega’s, durfden maar weinig ook daar hun gezicht te laten zien, waarschijnlijk uit angst voor de repercussies vanuit Uber.

Jeroen van Bergeijk, journalist en vorig jaar vijf maandenlang Uber-chauffeur, denkt dat de oproep iets te serieus wordt genomen. Van Bergeijk zit zelf al een tijdje in de chatgroep en schat de uitspraken in als grootspraak: "Taxichauffeurs die ouwehoeren natuurlijk een hoop. Ik verwacht niet dat er die dag een chauffeur op zal komen dagen." De journalist kent de klachten van andere Uber-chauffeurs, maar wijt die ook aan het onhandig zaken doen van de chauffeurs. "Er is ook een groep chauffeurs die iets beter z’n eigen boekhouding op orde heeft, de zakelijke markt weet te bereiken en bijvoorbeeld weet dat je zelf een auto moet kopen, in plaats van er een te leasen bij Uber’, aldus Van Bergeijk. ‘Deze groep is heel tevreden met Uber."

Uber heeft monopolypositie veroverd

Het taxibedrijf kent inmiddels een lange geschiedenis van kleine en grote relletjes en onrust onder de taxichauffeurs. Techjournalist Wouter van Noort stelt dat dat alles te maken heeft met de agressieve manier waarop ze de afgelopen jaren de markt hebben veroverd. "Met hele grote investeringen en jaren van verlies lijden hebben ze op veel plekken in de wereld een monopolypositie veroverd. Nu kunnen ze zelf aan de knoppen van de markt draaien. Daar merken de chauffeurs de gevolgen van." Van Noort ziet de toekomst bovendien weinig rooskleurig in voor de chauffeurs. "Op dit moment is Uber flink aan het investeren in de zelfrijdende auto. Ze zijn aan een masterplan bezig om hun chauffeurs, die hen groot hebben gemaakt, overbodig te maken."

reactie
clock 05-03-2018 01:00

Een woordvoerster van Uber reageert op de aangekondigde invallen: "Wij zijn gewezen op deze oproep en staan in nauw contact met de politie in Amsterdam. Tevredenheid van de chauffeurs die met de Uber app rijden vinden we erg belangrijk. Uber staat altijd open voor feedback van de chauffeurs die de app gebruiken en we willen graag weten wat er onder hen leeft.” 

Over de monopoliepositie van Uber zegt de woordvoerster: "De chauffeurs die de Uber app gebruiken voldoen aan dezelfde regels als reguliere taxichauffeurs. Alle chauffeurs hebben: een chauffeurskaart een taxivergunning en beschikken over een boord computer taxi en blauwe kentekenplaten. Daarbij hebben alle chauffeurs zich aan dezelfde rust- en rijtijden wet te houden waarbij de toezichthoudende instantie ILT zorgt voor naleving van deze wet. Waar het om gaat is keuze en kwaliteit voor de consument."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.