Er klinken steeds meer geluiden dat er sprake is van grootschalig kindermisbruik binnen de Jehovah’s Getuigen. De organisatie zelf wil geen onafhankelijk onderzoek uit laten voeren. Wat moet er gebeuren om schot in de zaak te krijgen?

Hilde Bakker is onderzoeker naar misbruik in kerkelijke kringen bij Movisie. "Misbruik gebeurt overal: in de sport, in de filmwereld, in de kerk. Het probleem bij gesloten gemeenschappen als Jehovah’s Getuigen is dat zij een eigen rechtssysteem hebben."

Kijk en lees

Volgens Bakker moeten slachtoffers hun verhaal doen ten opzichte van ouderlingen. "Vaak lijkt het of de pleger eerder geloofd wordt dan het slachtoffer", benadrukt Bakker. "Als die ontkent en er zijn geen getuigen, wordt de zaak al snel afgedaan. En zelfs wanneer wel berecht wordt, kunnen plegers binnen de gemeenschap blijven als er berouw wordt getoond."

'Geen oplossing zonder overheidsbemoeienis' 

Het is de taak van de overheid om hier onderzoek naar te doen, stelt de onderzoeker. "Dit moet geen vrijstaat binnen de Nederlandse rechtsstaat zijn. Het OM heeft een rol om kinderen te beschermen. Ik snap de terughoudendheid om zonder aangifte geen onderzoek te doen. Toch kan er ook onderzoek gedaan worden zonder aangiften. Het mooiste is als de slachtoffers zelf aangifte doen, het wordt lastig onderzoeken als er niemand meewerkt."

"Er is geen oplossing zonder overheidsbemoeienis. Er zijn strafbare feiten gepleegd. Omdat er al zoveel mis is gegaan, is iemand nodig die namens de slachtoffers kan optreden. Dat moet een onafhankelijk iemand zijn."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.