Anoniem aangifte doen zodat de dader je niet kan achterhalen en je niet hoeft te vrezen voor wraak. Het kan, het moet, maar het gebeurt praktisch nooit.

Politiekorpsen bieden burgers nog steeds onvoldoende de mogelijkheid om anoniem aangifte te doen. Volgens de regels moet iedereen die daarom vraagt aangifte kunnen doen zonder dat zijn adresgegevens bij de dader terecht komen. Deze regel heet domicilliekeuze en is al jaren bekend bij politie en justitie. Maar in de praktijk wordt die mogelijkheid nauwelijks aangeboden of weigert de politie zulke aangiftes op te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Slachtofferhulp Nederland wil dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie maatregelen neemt. Vanavond een reportage over hoe de politie omgaat met slachtoffers die uit angst anoniem aangifte willen doen.

Slachtofferhulp Nederland en de bekende strafpleiter Arthur van der Biezen reageren. Ze vinden het onbegrijpelijk dat een recht dat voor iedereen geldt, nauwelijks wordt nageleefd. Iedereen die daarom vraagt moet aangifte kunnen doen zonder dat adresgegevens bij de verdachte terechtkomen: de zogenoemde domiciliekeuze. De politie kent dan wel de adresgegevens van de aangever, maar vermeldt dat niet in het strafdossier.

De aangever kan het politiebureau of zijn werkgever als adres opgeven. Een mogelijkheid die al jaren bestaat, maar die veel mensen niet kennen en waar ze ook nauwelijks op worden gewezen. Minister Opstelten en zijn voorgangers hebben er al vaker bij politie en justitie op gehamerd dat mensen anoniem aangifte kunnen doen. Opnieuw blijkt nu dat naleving in de praktijk weerbarstig is. Minister Opstelten en de Raad van Korpschefs geven toe dat de regels onvoldoende worden nageleefd.

Herkent u dit probleem? Reageer hier!

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.