Als je graag naar sushirestaurants gaat moet je even opletten: uit onderzoek blijkt dat je vaak niet krijgt wat je hebt besteld. Maar liefst de helft van de sushi die je bestelt is niet daadwerkelijk de vis die op de kaart staat, aldus Professor Paul Barber van de University of California Los Angeles. 

Barber deed vier jaar lang onderzoek onder 26 kwaliteits-sushi restaurants in Los Angeles. Er werden monsters genomen van de sushigerechten waarna er DNA onderzoek op werd gedaan. Hij schrok van zijn bevindingen: duurdere vis werd vaak vervangen door goedkopere vis. Hij denkt dat restaurants opzettelijk goedkopere vis in de sushigerechten stoppen.

De enige vissoorten die wel goed geleverd werden zijn zalm en blauwvin tonijn, maar de rest van de vissoorten komen vaak niet overeen met wat er op de menukaart staat. Als je bijvoorbeeld sushi met heilbot of rode snapper bestelt, krijg je vrijwel altijd een andere vissoort. Ook bij geelvin tonijn gaat het vaak mis. In plaats daarvan wordt vaak grootoogtonijn geserveerd, een overbeviste en bedreigde soort.