Een zeer opvallend besluit van scheidend president Barack Obama. Drie dagen voor zijn vertrekt gunt hij forse strafvermindering aan Chelsea Manning, de voormalig militair die geheime informatie lekte aan Wikileaks.

In 2013 veroordeelde de rechter Manning nog tot 35 jaar gevangenisstraf wegens spionage. Scheidend president Obama zorgt er nu voor dat Manning in mei al vrij mag komen. De strafvermindering voor Manning komt als een verrassing omdat Amerika onder het bewind van Obama een harde campagne voerde tegen klokkenluiders.

Chelsea Manning, voorheen Bradley Manning, was eind jaren ‘00 gelegerd in Irak en verzamelde daar gegevens over Iraakse opstandelingen. Ze kwam in gewetensnood toen ze merkte dat het Amerikaanse leger op basis van onbetrouwbare informatie beslissingen over leven en dood nam. Ze kwam in contact met Wikileaks-oprichter Julian Assange en gaf hem honderdduizenden documenten.

In EenVandaag onderzoeksjournalist en IT-specialist Brenno de Winter. Hij is blij dat Manning vrij komt, maar vindt nog steeds dat ze nooit veroordeeld had mogen worden. Voormalig baas van de militaire inlichtingen en veiligheidsdienst MIVD is het daar absoluut niet mee eens. Vanuit Amerika vertelt correspondent Michiel Vos hoe bijzonder de beslissing van Obama is en hoe het nieuws is aangekomen in Amerika.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.