Een meerderheid van het Europees Parlement wil het stemrecht van Hongarije in de Europese Unie ontnemen. Nooit eerder zette het Europees Parlement deze zware stap. De Hongaarse president Viktor Orbán holt de rechtstaat van het land al uit, is de conclusie van rapporteur Judith Sargentini.

Rechters worden vervangen door vriendjes van politici, onafhankelijke media zijn afgekocht en het werk van maatschappelijke organisaties is onmogelijk gemaakt. Al die gebeurtenissen bij elkaar zijn voor het Europees Parlement reden om de zogenaamde Artikel 7-procedure in werking te zetten. Met zo’n procedure kan het stemrecht van Hongarije worden ontnomen. Maar dan moeten alle EU-regeringen het daar wel over eens worden.

Meerderheid stemt voor maatregelen

Het Europees Parlement heeft met een twee derde meerderheid gestemd vóór strafmaatregelen tegen Hongarije. Het is voor het eerst dat de strafmaatregel in gang wordt gezet. Al eerder stemde het Parlement over Polen, waar de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en nieuwsmedia ook in het gedrang kwamen. Maar destijds sprak de Hongaarse regering haar veto uit over dat besluit.

Judith Sargentini (GroenLinks) werd door het Europees Parlement aangesteld als rapporteur van een speciaal opgerichte commissie. De conclusie van haar rapport is niet mals: de president van Hongarije, Viktor Orbán, is al sinds zijn aanstelling in 2010 bezig de rechtstaat uit te hollen.

'Orbán kwam alleen zijn middelvinger laten zien'

Viktor Orbán heeft zich dinsdag al uitgesproken over de stemming in het Europees Parlement. “Ik weet dat jullie je mening al hebben gevormd”, zei hij toen. “Jullie denken dat jullie het beter weten dan de Hongaren zelf.” 

Joost Lagendijk was tussen 1998 en 2009 Europarlementariër voor GroenLinks. Volgens hem hebben veel Europarlementariërs zich tegen Orbán gekeerd vanwege zijn negatieve houding tegenover het parlement. Lagendijk denk dat de speech van de Hongaarse president voor sommigen de grens was: "Ze denken waarschijnlijk: als jij zo naar ons toekomt, bekijk het maar, Orbán." Lagendijk denk dat de Hongaarse premier niet van de maatregelen wakker zal liggen: "Orbán kwam alleen maar om zijn middelvinger te laten zien.​​"

Oud-staatssecretaris Dzsingisz Gabor kan zich wel vinden in de kritiek van Orbán. “Ik vind het storend dat het Hongaarse volk hiermee wordt weggezet uit Europa”, zei hij dinsdag in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. “Viktor Orbán is drie keer herkozen. Hiermee wijs je de Hongaren af.”

Hongarije wil niet van buitenaf geregeerd worden

Gabor vluchtte in de jaren ’50 uit het communistische Hongarije en werkte zich in Nederland op als topbestuurder. Tot op heden volgt hij het nieuws uit Hongarije op de voet. Volgens de politicus zullen de Hongaren zich nog meer rond Orbán gaan verenigen door het besluit van het Europees Parlement. “Het land heeft zich altijd moeten verzetten tegen overheersing van buitenlandse macht. Men wil niet van buitenaf geregeerd worden. Dat snapt Brussel niet.”

Rapporteur Judith Sargentini is het daar pertinent mee oneens. De politica vindt dat een regering in een democratisch land rekening moet houden met bepaalde basisvrijheden van burgers. Daarbij horen dus persvrijheid en een onafhankelijke rechterlijke macht. “Je bent lid van de Europese Unie omdat je daarvoor hebt gekozen. Het is geen buitenlandse overheersing”, reageert ze in de uitzending van Met het Oog op Morgen.

Lees ook:

Artikel 7-procedure

Of de Artikel 7-procedure daadwerkelijk wordt ingezet is nog maar de vraag. De stemming in het Europese Parlement is slechts de eerste stap die genomen moet worden. De Europese Commissie moet zich ook nog over het besluit buigen. Pas als alle regeringsleiders instemmen met de Artikel 7-procedure, kan het stemrecht van Hongarije worden afgenomen.

Lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.