Het bericht van een buurtbarbecue in Amstelveen waar een aantal ongenode gasten buurtbewoners zwaar mishandeld heeft, spookt al een paar dagen door mijn hoofd. Hoezo zinloos geweld? Wat bezielt zulke mensen?

Hoe haal je het in je hoofd om een prachtig initiatief als een buurtfeest zo te verstoren. Versieringen werden vernield, er is geslagen en geschopt, zelfs zo heftig dat een van de buurtbewoners met zware verwondingen aan onder andere zijn gezicht naar het ziekenhuis moest. Drie andere 50-plus bewoners liepen ook verwondingen op. De jongens, in het begin vier maar binnen een paar minuten waren het er meer dan tien, vluchtten toen de politie in de buurt kwam.

Buurtbewoners en politie zetten de achtervolging in en een viertal jongeren werd in de kraag gegrepen. Ze zijn medeverantwoordelijk voor de rellen tijdens het feest. De zwaargewonde bewoner werd, terwijl hij al op de grond lag, nog flink in z’n gezicht geschopt. Hij schijnt zelfs de voetafdruk in z’n gezicht te hebben staan. Verontwaardiging alom, boosheid maar ook angst. Angst omdat een deel van de gastjes in de buurt woont, bekend zijn bij een deel van de bewoners. Nu wordt er in Nederland al jaren geroepen dat zinloos geweld harder aangepakt moet worden, daders niet zo maar op straat mogen komen, straffen verzwaard moeten worden.

Wat schetst mijn verbazing als ik lees dat de vier verdachten van de poging tot doodslag, afgelopen donderdag op vrije voeten zijn gesteld. Volgens de rechter-commissaris was er onvoldoende grond om ze voor ‘poging tot doodslag’ nog vast te houden, wat overblijft was de verdenking ‘openlijke geweldpleging’, een delict waarvoor verdachten niet langer dan een paar dagen vastgehouden kunnen worden. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de vrijlating van de verdachten. De burgers van Amstelveen en niet alleen daar, zijn woedend, teleurgesteld en gedesillusioneerd. De vragen die in Amstelveen leven, komen ook voorbij in de vele reacties op onze site (reageren kan onder het item): wat is er aan de hand in Nederland? Hoe kan dit? Hoe vaak lezen we nog van dit soort berichten in de krant?

Hopelijk niet al te vaak meer al laat de realiteit hele andere dingen zien. De overlast van gastjes die naar het lijkt ongestoord hun gang kunnen gaan, door niets of niemand tegengehouden worden en die niets te verliezen hebben. En als burger sta je vrij machteloos. Want burgers hebben hun huis, hun auto, hun kinderen, allemaal potentiële doelwitten van de gastjes die een buurt terroriseren. Een half jaar een groep van die gasten achter slot en grendel levert vaak onmiddellijk voordeel op doordat de overlast vrijwel verdwijnt. Een te harde maatregel? Ik denk van niet, het woongenot en leefplezier van vele miljoenen burgers wordt regelmatig verpest door een klein groepje raddraaiers. Zolang dat rad blijft draaien, blijft de overlast bestaan.

Bij de meeste van deze jongeren is het een gebrek aan opvoeding en een gebrek aan verstandelijke vermogens. Ook ontbreken vaak hechting en geweten. De mensen uit de praktijk die ik hierover spreek staan vaak ook met lege handen. Wat de oplossing is? Ik heb er wel een paar, de een wat netter dan de andere maar de Amstelveense barbecue laat zien dat het toch wel een keer genoeg moet zijn. Tijd om de rauwe stukken vlees van het vuur te halen, ze flink te peperen en vervolgens goed te doorbakken. Hopelijk eten we dan gezamenlijk op de volgende barbecue.

Update: Verdachten mishandeling weer vast

De vier jongens die verdacht worden van de zware mishandeling en poging tot doodslag zijn toch weer vast gezet. Het Openbaar Ministerie ging in beroep tegen de vrijlating en kreeg gelijk: de tenlastelegging poging tot doodslag werd door de rechter toch aannemelijk geacht waardoor ze opnieuw aangehouden zijn en opnieuw in voorlopige hechtenis zitten.

Straattuig Amstelveen op vrije voeten (Update 21 juli 2

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.