Als het aan de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming ligt, mogen er geen kinderen meer uit het buitenland worden geadopteerd en gaat het internationale adoptiebeleid op de schop.

China is tot nu toe min of meer hofleverancier van kinderen aan Nederlandse wensouders. De reden voor het doorsnijden van de adoptieband met Peking is eenduidig: er is zeer waarschijnlijk sprake van mensenhandel.

Niet meer het belang van het kind staat voorop, maar het financieel gewin van Chinese kindertehuizen, tussenpersonen en de Chinese overheid. Dat is volgens de Raad niet meer te verantwoorden.

Ook een reden voor het negatief advies van de Raad is de tergend langzame en moeizame manier waarop China informatie verstrekt over de achtergrond van Chinese kinderen. Tevens pleit de Raad ervoor de adoptiebanden met de Verenigde Staten en Europese landen te stoppen. Reden: de Raad kan zich niet voorstellen dat kinderen die ter adoptie worden aangeboden niet in die betreffende landen in een gezin kunnen worden ondergebracht.

Adoptie wordt moeilijker

Als het advies door de politiek wordt overgenomen, zou dit betekenen dat het voor wensouders steeds moeilijker wordt om een kind te adopteren. Het aantal geadopteerde kinderen is de afgelopen jaren toch al enorm afgenomen. In 2015 was er nog sprake van 304 geadopteerden, waarvan 100 uit China en 35 uit de Verenigde Staten. Dat is 75% minder dan in 2005.

Over de misstanden over adoptie vanuit China maakte maakte Sigrid Deters de documentaire 'The Lost Son' waarin de geadopteerde Nederlandse Chinees Gouming Martens op zoek gaat naar zijn roots. Hij komt terecht in een wereld van verdwenen kinderen en wanhopige ouders. Tijdens zijn zoektocht ontdekt hij dat zijn adoptiepapieren niet kloppen. Gaandeweg raakt hij ervan overtuigd dat hij ook ooit 'gestolen' is.

Over het advies van de Raad en de documentaire praten we in de studio met Ina Hut. Tot 2009 was zij directeur van adoptiebureau Wereldkinderen. Uit onvrede over de misstanden bij adopties legde zij haar functie neer. Zij luidde toen de noodklok bij het ministerie van Justitie over de misstanden in de adoptiewereld. Ze kreeg een lauwe respons en veel kritiek vanuit de adoptiewereld over haar heen.

Ina Hut is tegenwoordig directeur van CoMensha het landelijk coördinatiecentrum mensenhandel.

De documentaire The Lost Son wordt op 18 november vertoond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Lees de blog van Mischa Blok: Mijn adoptie

Blog van Mischa Blok

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.